Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Detoxikace organismu: Kdy se do ní pustit a jak dlouhodobě udržet tělo bez škodlivých látek

PR článek


Poradíme, jak zbavit organismus škodlivých látek, které se v něm usazují například vlivem užívání léků. Také vysvětlíme, kdy detox dává smysl, kdy se ho naopak vyvarovat, a navíc přidáme návod, jak dlouhodobě udržet tělo bez toxinů.

Kdy se pustit do detoxu?

Letošní zima byla v mnoha ohledech jiná. Možná jste také trávili trochu více času uvnitř, než na čerstvém vzduchu, moc jste se nehýbali, trochu více jste jedli, třeba i častěji pili alkohol nebo někteří užívali léky pro zmírnění průběhu nemoci covid-19 či jiných infekcí. A právě takový organismus je ideálním adeptem pro jarní detox. Pokud navíc vykazujete některý z těchto příznaků, platí to dvojnásob:

  • únava,
  • zažívací potíže,
  • nepravidelné vyprazdňování,
  • zápach z úst,
  • opakované bolesti hlavy,
  • neurčité bolesti v těle,
  • vyrážky, ekzémy a jiné kožní problémy,
  • stres a náladovost.

Kdy se do očisty nepouštět?

Jestliže právě proděláváte infekci nebo jiné onemocnění, není vhodná doba na jakékoli změny v životním stylu. Spíš, než by došlo ke kýžené detoxikaci, tak by byl váš organismus zatížen hledáním nové cesty pro běžné fungování. Pokud se u vás tedy objevují příznaky onemocnění, jako je teplota, bolest v krku či akutní bolest hlavy a svalů, je vhodnější navštívit lékaře, než se spoléhat na detox.

Jak na rychlou očistu organismu?

Pro přirozenou detoxikaci náš organismus nepotřebuje vůbec nic, neboť škodlivé látky vylučuje zcela přirozeně každý den, a to především pomocí jater, ledvin a v neposlední řadě i střev. Jsou ale možnosti, jak mu v tom můžeme významně pomoci, a funkce těchto důležitých orgánů tak značně podpoříme.

Vysoce účinný je v tomto směru ostropestřec mariánský (neboli silymarin). Jedná se o přírodní antioxidant, který čistí játra a pomáhá odstraňovat nánosy ze stěn tlustého střeva. Faktem totiž je, že bez detoxu střev mají ostatní očistné kúry zanedbatelný význam. Právě v tlustém střevě se usazují zbytky potravy, tím se zmenšuje jeho průchodnost, a mnohem více toxinů se tak dostává zpět do oběhu. 

Dalšími šikovnými pomocníky při detoxu jsou čaj z přesličky rolní pro očistu ledvin a kopřivový čaj, který čistí krev a zároveň dodává organismu železo.

Pokud si chcete očistu zjednodušit a místo shánění bylin a vaření nálevů z nich se věnovat jiným důležitým činnostem, sáhněte po doplňcích stravy určených ke komplexní detoxikaci. Jedním z nich je například LIPOVITAN® DUO, který obsahuje ostropestřec mariánský (podporuje detoxikaci) a cholin (přispívá k udržení normální funkce jater). Stačí užívat jednu tabletu denně po dobu jednoho měsíce a tělo zbavíte nejen nežádoucích škodlivin, ale díky obsahu celé řady vitamínů i dalších prospěšných látek, navíc organismus po detoxu znovu nastartujete.

Jak udržet organismus bez toxinů?

Očistná kúra, ať už jste k ní použili byliny nebo doplňky stravy, pomůže odstranit z organismu toxiny, které v něm zůstaly například po užívání léků, popíjení alkoholu či jiném náročném období. Stejně důležité však je, podporovat činnost důležitých orgánů průběžně a udržovat tělo bez toxinů dlouhodobě. V tom vám pomůže:

Optimální pitný režim

Voda dokáže mnohem víc, než jen uhasit žízeň - reguluje tělesnou teplotou, přispívá k dobrému trávení, podporuje vstřebávání živin a také pomáhá krvi s odplavování toxinů. Logicky z toho vyplývá, že pokud pijeme málo, škodlivé látky z těla odcházejí pomaleji nebo se v něm dokonce hromadí. Ideální tedy je, vypít 0,5 litru tekutin na každých 15 kg své tělesné hmotnosti. 

Vyvážený jídelníček

Základem zdravého jídelníčku by měly být čerstvé potraviny s dostatkem vlákniny, vitamínů a minerálů. Naopak vyhýbat bychom se měli jednoduchým cukrům, tučným pokrmům a uzeninám s vysokým obsahem soli a přídatných látek.

Pravidelný pohyb

Fyzická aktivita pomůže tělu zlepšit krevní oběh, a tudíž i urychlí odplavování toxinů. Zahrňte proto pohyb do svého každodenní programu - alespoň 20 minut denně, ideálně na čerstvém vzduchu. Pohybovou aktivitu přitom přizpůsobte svým fyzickým možnostem. Pamatujte ale na to, že je dobré se při ní zapotit.

Relaxace a spánek

Odpočinek, a to jak fyzický, tak i ten mentální, je pro správné fungování našeho organismu zcela klíčový. Dopřávejte si proto pravidelnou očistu duševní (například formou koníčků, sportu nebo třeba meditace) a nezapomínejte ani na spánek. Ten by měl trvat asi 6 - 8,5 hodiny denně. Každý z nás je ale jiný a mnohdy je důležitější kvalita spánku, než jeho délka.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Detox, Zdraví, organismus, toxin, detoxikace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Detoxikace organismu: Kdy se do ní pustit a jak dlouhodobě udržet tělo bez škodlivých látek  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.