Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Darujte krevní plazmu a pomozte v boji s koronavirem

PR článek

Naše nemocnice praskají ve švech a v nich tisíce lidí denně bojují s nevyzpytatelným koronavirem. Pomoci jim můžete i jinak, než dobrovolnickou prací na jednotlivých odděleních. Tato pomoc má jméno krevní plazma. O dárcovství je nyní slyšet častěji a to především ve spojení s léčivou covidovou plazmou. Pomáhat druhým můžete, ať už jste onemocnění covid-19 prodělali, nebo ne. Odměnou je především dobrý pocit, kromě toho darováním můžete podpořit vlastní rodinný rozpočet. Přečtěte si 4 důvody, proč má smysl stát se dárcem. 

1. Pomozte těm, kteří to potřebují nejvíce

Krevní plazma je důležitou složkou krve a díky tomu je nenahraditelnou surovinou pro výrobu léků pro lidi se závažným onemocněním krve a imunitního systému. Plazma dárců, kteří prodělali onemocnění covid-19, se navíc stala nezbytnou surovinou pro vývoj a výrobu léků na toto onemocnění. „Dárcovstvím můžete pomoci pacientům s poruchami srážlivosti krve, sníženou imunitou nebo onkologickými onemocněními. Pokud jste prodělali covid-19, vaše plazma se využije na vývoj léků, které mohou pacientům s tímto onemocněním pomoci překonat i závažnější průběh nemoci,” říká MUDr. Simona Hohlová z centra pro odběr krevní plazmy Cara Plasma.

2. Budete mít pod kontrolou vlastní zdraví

Výhodou dárcovství v centrech Cara Plasma je základní lékařské vyšetření před každým darováním. To je možné vždy jednou za 14 dní. „Před každým odběrem dárci vyšetříme krevní obraz, změříme krevní tlak, provedeme vyšetření na krví přenosné nemoci a probereme s dárcem jeho aktuální zdravotní stav,” vysvětluje MUDr. Hohlová z Cara Plasma. Před prvním darováním a poté každý půlrok dárce čeká i celkové vyšetření lékařem a konzultace o zdravotním stavu.

3. Čeká vás finanční přivýdělek a další benefity 

Kromě dobrého pocitu na dárce čeká spousta benefitů. Výhodou je například možnost finanční odměny ve výši 700 korun. Pokud se rozhodnete darovat bezplatně, můžete si odečíst až 3 tisíce korun z daně z příjmu, a to až do výše 15 % ze základu daně. U některých zaměstnavatelů máte v případě bezplatného dárcovství možnost čerpat den placeného volna.

4. Pravidelná motivace ke zdravému životnímu stylu

Před každým darováním je potřeba dodržovat pitný režim a zdravý jídelníček. Vynechat by se měl například alkohol a příliš mastná jídla. „Ve dnech před odběrem doporučujeme pravidelný a vyvážený jídelníček. Každému dárci vysvětlíme nutnost dodržování pitného a dietního režimu a doporučíme odpočinek po odběru,” dodává doktorka Hohlová.

Dárcem se může stát každý zdravý člověk starší 18 let. K posouzení, zda je člověk vhodným dárcem, slouží vstupní prohlídka. Dočasně jsou z dárcovství vyřazení lidé, kteří v poslední době prodělali některé infekční nemoci nebo akutní úrazy, mají čerstvé tetování a piercing a postoupili některé typy očkování. Dárcovství není vhodné během těhotenství a menstruace. V případě onemocnění covid-19 může v centrech Cara Plasma člověk darovat nejdříve 28 dní od prvního dne bez příznaků. 


V Brně můžete jít darovat krevní plazmu do odběrového centra Cara Plasma v OC Olympia. Darovat můžete každý všední den a v sobotu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Krev, Plazma, Dárcovství, Brno, Covid, COVID-19, nemoc, krevní plazma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Darujte krevní plazmu a pomozte v boji s koronavirem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.