Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Lékaři z brněnské svaté Anny nasadili ivermektin dalším čtyřiceti pacientům

Lékaři z Nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA) podali nově zhruba čtyřiceti pacientům s covidem ivermektin. Zdravotníci se tak rozhodli po předchozích pozitivních zkušenostech s lékem. Celkem už nemocnice podala látku zhruba sedmdesáti pacientům s koronavirem.

Brněnská nemocnice nasadila ivermektin od loňského listopadu u celkem 30 pacientů s nemocí covid-19. Zdravotní stav většiny se po užívání medikamentu ve spojení s další léčbou zlepšil natolik, že mohli jít domů. Začátkem března navíc zdravotnické zařízení nakoupilo z Bulharska 10 tisíc balení léku huvemec, jenž obsahuje ivermektin, a dále jej distribuuje dalším nemocnicím. Zatím rozvezli zhruba polovinu zásilek. 

Současná situace je taková, že jsme lék nakoupili ve větším množství a přivezli do fakultní nemocnice. Začali jsme jej využívat i nadále, protože naše zkušenosti nebyly negativní. O tom, jestli lék skutečně funguje, nelze vypovědět z pouhých třiceti pacientů. Lék používáme na základě toho, co jsme si přečetli a na základě toho, že s ním existují klinické studie. Opakovaně se zmiňuje, že neexistují, ale není to tak,“ sdělil I. interní kardioangiologické kliniky Michal Rezek.

Kritizovaný lék

Podle Rezka jsou zmíněné studie, z níž odborníci čerpali poznatky, z pochopitelných důvodů problematické. Nejsou například randomizované (náhodné pozn. red) či mají metodologické chyby. I tak z nich lze podle brněnského primáře vyčíst, že lék funguje a má pozitivní efekt na zdravotní stav pacienta. Naopak nemá takřka žádné nežádoucí účinky. 

Kvůli tomu se ostatně nemocnice dostala pod silnou kritiku široké i odborné veřejnosti. Proti podávání ivermektinu s ohledem na to, že jeho pozitivní účinek není prokázaný žádnou velkou studií, se vymezil například přednosta Interní hematologické a onkologické kliniky Fakultní nemocnice (FN) Brno Jiří Mayer, šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík nebo naposledy o víkendu ministr zdravotnictví a bývalý zdravotnický náměstek pro pracoviště Dětská nemocnice FN Brno Jan Blatný (za ANO). Ten uvedl, že ivermektin není možné plošně používat a může vést k poškození orgánů. Sám by si jej nevzal. 

Proti tvrzení ministra se brněnští lékaři nepřímo vymezili. Podle někdejšího přednosty I. interní kardioangiologické kliniky Jiřího Vítovce lék podle studií nemá nežádoucí účinky, a tedy nepoškozuje mozek, srdce ani další lidské orgány, jak se mnohdy uvádí.

Stojíme si za svým

Nemocnice rovněž uvedla, že ivermektin podává nad rámec standardní léčby a vždy se souhlasem pacientů. Vedení FNUSA rovněž podpořilo Rezkovy postupy i jeho práci. 

Oceňuji, že primář Rezek chtěl pacientům nabídnout i něco dalšího kromě standardní léčby, co by jim mohlo prospět. Je přitom známé za čtyřicet let, že pacientům lék v žádném případě neškodí. Projevil velké nasazení a udělal pro naše pacienty maximum. Byla bych ráda, aby pokračoval a nenechal se odradit, protože zdraví našich pacientů je na prvním místě,“ řekla přednostka I. interní kardioangiologické kliniky FNUSA Lenka Špinarová.

Primář Michal Rezek

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Covid, Ivermektin, FNUSA, Pacienti, pacient, nemocnice, Fakultní nemocnice u sv. Anny, COVID-19, Bulharsko, Miloslav Ludvík, Jan Blatný, Jiří Mayer, ANO 2011, Fakultní nemocnice v Motole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Brzák

Tak jak řekl Hippokrates ,, Jediným velkým lékařským uměním je vyléčit pacienta a je lhostejno, jakým způsobem se to podaří." A ne složit Hippokratovu přísahu a chovat se alibisticky.

Středa, 10. března 2021, 15:44Odpovědět

Lékaři z brněnské svaté Anny nasadili ivermektin dalším čtyřiceti pacientům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.