Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Masarykův onkologický ústav má zrekonstruovaný Bakešův pavilon

Masarykův onkologický ústav (MOÚ) v Brně na Žlutém kopci, jenž je jediné specializované pracoviště svého druhu v ČR, po více než dvouleté rekonstrukci znovu otevřel Bakešův pavilon. Po opravě vznikla dvě nová lůžková oddělení, ambulance i dva nové operační sály. Celkem jich má nemocnice šest. Opravy vyšly na bezmála půl miliardy korun.

Bakešův pavilon patří k nejstarším částem nemocničního objektu na Žlutém kopci. Část stavby vznikla již koncem 19. století a byla součástí někdejší Zeměbranecké nemocnice. Dostavba budovy se uskutečnila v roce 1914 a později v 70. letech minulého století přibylo nové křídlo. Po více než sto letech užívání tak byla rekonstrukce více než potřeba.

Takto rozsáhlá investice přispěla k modernizaci a zvýšení komfortu poskytované péče. Z hlediska počtu léčených onkologických pacientů patříme v ČR na první místo. Špičkové vybavení dvou nových operačních sálů v Bakešově pavilonu je významným přínosem pro rozšíření onkologické operativy a zavedení nových metod. Ročně u nás provádíme skoro pět tisíc operací, z toho bezmála tři sta robotických,“ popsal ředitel MOÚ Marek Svoboda investici za celkem 431 milionů korun. 

V přízemí Bakešova pavilonu MOÚ se nachází osm chirurgických, gynekologických a anesteziologických vyšetřoven, včetně zákrokového sálu. O patro níže vznikly dva nové operační sály a důležité technické zázemí budovy. Dvě nadzemní patra slouží lůžkovým oddělením s celkovou kapacitou 52 lůžek. Modernizaci podstoupily také kanceláře a pracovny lékařů. Navíc došlo k navýšení plochy pro parkování o 28 míst.

Jaroslav Bakeš (16. září 1871 Blansko – 5. října 1930 Nadvirna, Polsko) byl lékař-chirurg, sběratel minerálů a cestovatel. Od roku 1922 byl ředitel chirurgického ústavu Zemské nemocnice na Žlutém kopci v Brně (od roku 1991 Bakešova chirurgická nemocnice). Společně se svou matkou Lucií a dcerou Věrou Bakešovou-Lesnou založili roku 1928 spolek Dům útěchy a v roce 1945 ústav s názvem Dům útěchy, první léčebný onkologický ústav v republice (dnes Masarykův onkologický ústav). Na tento ústav přispěl T. G. Masaryk darem 2,5 milionu korun a Jaroslav Bakeš odkazem 2/3 svého majetku. (Wikipedia.cz)

Stěhování začalo

V současné době dokončují pracovníci MOÚ stěhování do Bakešova pavilonu. Hotovo by mělo být koncem února, kdy bude objekt kompletně v provozu. 

Úspěšně vyvedená rekonstrukce Bakešova pavilonu MOÚ, historicky Bakešovy chirurgické nemocnice, čnějící na Žlutém kopci, byla úkolem provozní nutnosti, historické odpovědnosti i srdečního patriotismu. Z Bakešovy nemocnice kdysi vzešla sama osvícená myšlenka a úsilí pro vznik Masarykova onkologického ústavu,“ uvedl bývalý ředitel MOÚ a současný senátor za ČSSD Jan Žaloudík

Když jsme objekt v roce 2005 do areálu ústavu převzali z krajské gesce, činili jsme tak se záměrem pomoci objekt zachránit, modernizovat a vrátit svému účelu, tedy operační léčbě onkologicky nemocných. To se zásluhou všech, tedy zejména architektů, projektantů a stavebních firem s citem podařilo naplnit,“ dodal Žaloudík. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MOÚ

Štítky Masarykův onkologický ústav, Rakovina, Brno, rekonstrukce, Jaroslav Bakeš, pavilon, nemocnice, Česko, Jan Žaloudík, Tomáš Garrigue Masaryk, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eva Broučková

na Žluťáku jsou vážně všichni skvělí a mnozí máme za co děkovat, jediné co je tristní, je parkování, vždy, když jedu na kontrolu, jsou problémy s místem, pro ty z nás, co mají s pohybem byť jen trochu potíže, je to problém.

Úterý, 9. února 2021, 15:15Odpovědět

Masarykův onkologický ústav má zrekonstruovaný Bakešův pavilon  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.