Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé s koronavirem často volají na tísňovou linku zbytečně. Bojí se, že v nemocnicích dojdou lůžka

Velké množství nakažených má lehký průběh nemoci, se kterým se léčí doma. Bohužel u některých lidí může mít nemoc vážný průběh a je zapotřebí odborné péče. Jak tedy poznat, kdy je dokonce zapotřebí zavolat záchrannou službu?

Sdělujte operátorům pravdivé informace

V posledních dnech se operátoři linky 155 setkávají se situací, kdy volající pacienti nadhodnocují svůj zdravotní stav. Některé události, ke kterým vyjíždí zdravotní tým, nepotřebují zásah zdravotníků ani následnou péči v nemocnici. Někteří pacienti mají dokonce obavy, že v nemocnicích časem dojdou volná lůžka. Kdo však bude ve zdravotnickém zařízení hospitalizovat, se odvijí od zdravotního stavu pacienta a ne podle toho, kdo si zavolá dříve. 

Zdravotní služba bere v potaz, že volající jsou laici a sami nedokážou posoudit vážnost situace. Některé případy si vystačí v domácí péči, obdobně jako u jiných respiračních onemocnění. Samozřejmě vždy je třeba počítat s tím, že každá nemoc má svůj vývoj a stav pacienta se může měnit.

Objevují se však i případy, kdy pacienti mají nějaké zranění a příznaky koronaviru operátorům zatají. Prosíme, nevěřte mýtům, že k pacientům s příznaky onemocnění Covid se obáváme jezdit. Jezdíme ke všem, kteří naši pomoc dle platné legislativy potřebují, bez ohledu na probíhající epidemii. Naše posádka samozřejmě používá ochranné prostředky na každý výjezd.“

Záchranáři radí, jak se vypořádat s koronavirem v domácnosti. Vydali orientační desatero

Přibývá stále více pacientů, kteří se setkávají s pozitivními testy na koronavirus. Svým následným chováním pak mohou ovlivnit zdraví spousty dalších a hlavně svých blízkých. Záchranáři Jihomoravského kraje proto vydali orientační desatero,...

Kdy se obrátit na záchrannou službu?

V každém případě není nutné se hned obracet na zdravotní službu. Pouze pokud se u vás projeví některý z hlavních příznaků:

  • dušnost/pocit ztíženého dýchání bez souvislosti s kašlem

  • horečka trvající déle než dva dny

  • suchý kašel

V případě, že se u vás projeví jeden z příznaků nebo další z příznaků (výrazná dušnost, poruchy vědomí, dezorientace, útlum, několikadenní vysoké horečky v kombinaci se závažným chronickým onemocněním nereagující na antipyretika) nebo se zdravotní stav zhorší, v takovém případě vy nebo člen domácnosti ihned kontaktujte tísňovou linku 155 a připomeňte, že se jedná o pacienta s koronavirem.

Co dělat, pokud mám horečku a suchý kašel?

Pokud máte horečku déle než dva dny a suchý kašel, kontaktujte praktického lékaře. Pokud je horečka kratší než dva, pravděpodobně se nejedná o koronavirus. V tomto případě stačí zůstat doma a užívat léky proti horečce.

Pokud však máte horečku déle než dva dny a zároveň suchý kašel a špatně se vám dýchá, obraťte se na tísňovou linku 155.

Mám pocit dušnosti. Jaké jsou projevy?

Dušnost může vzniknout náhle, ale i postupně. Pacient má problémy s dýcháním, tíživý pocit na prsou doprovázený s pocitem nedostatku vzduchu. Běžné fyzické aktivy, ale i například pohyb po bytě se stává obtížným. Zvýšenou opatrnost by si měli dávat starší lidé, ale i pacienti, kteří se léčí se srdečním onemocněním, vysokým krevním tlakem, diabetem, chronickou obstrukční plicní nemocí či onkologickým onemocněním. Pokud tedy pacient pociťuje tyto příznaky nebo se dokonce začíná dusit, ihned kontaktujte tísňovou linku 155.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto zzs jmk

Štítky záchranná služba, výjezdy, koronavirus, COVID-19, nemoc, pacient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé s koronavirem často volají na tísňovou linku zbytečně. Bojí se, že v nemocnicích dojdou lůžka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.