Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Záchranáři radí, jak se vypořádat s koronavirem v domácnosti. Vydali orientační desatero

Přibývá stále více pacientů, kteří se setkávají s pozitivními testy na koronavirus. Svým následným chováním pak mohou ovlivnit zdraví spousty dalších a hlavně svých blízkých. Záchranáři Jihomoravského kraje proto vydali orientační desatero, kterým by se domácnosti s nakaženými měly držet, aby zabránily následnému šíření jak mezi jednotlivými členy, tak i mezi ostatní lidi.

Jihomoravští zdravotníci vydávají na svém webu desatero, kterého by se měli držet všichni pacienti s koronavirem. Mnohdy je totiž velmi složité uvědomit si, co v okamžiku, kdy se o nákaze dozvíme, dělat.
 

1. Zůstat doma

Pokud se dozvíte, že váš test byl pozitivní, rozhodně nikam nechoďte. Zavolejte ihned svému praktickému lékaři a domluvte se s ním na způsobu léčby i na tom, jak často vás bude kontrolovat. Kontrolu nad postupem nemoci by lékař měl mít minimálně 10 dnů od prvního pozitivního testu. O situaci byste měli také ihned dát vědět svému zaměstnavateli a na dobu karantény nepočítat s návštěvami. 

2. Zhoršení nemoci

Může se stát, že se váš stav zhorší a objeví se závažnější příznaky jako výrazná dušnost, poruchy vědomí, dezorientace, útlum nebo například několikadenní vysoké horečky. V takovém případě byste buď vy sami nebo členové domácnosti měli ihned zavolat na tísňovou linku 155 a operátorovi připomenout, že se jedná o pacienta s koronavirem.

3. Domácí karanténa

Šíření nemoci můžete ovlivnit i přímo doma. Pacienta s nemocí covid19 je vhodné umístit do samostatné a dobře větratelné místnosti a pokud je to možné, udržovat vzdálenost mezi sebou minimálně dva metry.

4. Nezapomínejte na roušku

Zdravotníci upozorňují, že má pacient i doma nosit roušku, zakrývající nos i ústa, a denně ji vyměňovat, nepoužívat opakovaně, textilní roušky denně prát (60-90°) a vyžehlit. Během používání a snímání roušky nesahat na její přední stranu.

5. Ošetřovatel s rouškou a silnější imunitou

Péči o druhé osoby by měl obstarávat jeden člen domácnosti, a to ten v nejlepším zdravotním stavu. Také by neměl mít žádné závažné chronické onemocnění nebo poruchu imunity. Pokud se tento ošetřovatel stará i opacienta s koronavirem, je nutné mít roušku nebo respirátor. 

6. Hygiena na prvním místě

Nezbytná je také hygiena. Časté a pravidelné mytí rukou vodou a mýdlem po dobu 20 sekund by mělo být samozřejmostí. A vhodné je i používání dezinfekčního gelu s obsahem nejméně 60% alkoholu, či jednorázových papírových ručníků. Ruce je třeba si dezinfikovat po každém kontaktu s pacientem a po i před přípravou jídla i jeho konzumaci. Dezinfekce by měla být i částí úklidu po jídle.

7. Pacient má mít vlastní věci

Pacient má mít své vlastní ložní prádlo a jídelní potřeby, které nesdílí s ostatními členy domácnosti, vhodné je používat papírové kapesníky, které po použití ihned vyhodí.

8. Čistota je půl zdraví

V domácnosti, kde se objevil koronavirus, je o to více nutný důkladný úklid a dezinfekce v okolí pacienta. Jelikož obvykle členové domácnosti používají i společné prostory, je nutné se jim obzvláště věnovat. Kuchyně, koupelna, toaleta a podobně by měly být pravidelně dezinfikovány a při manipulaci s prádlem i při úklidu je vhodné nosit rukavice.

9. Odpadky netřídit, rovnou vyhazovat

Jak už jednou upozorňovalo město i pracovníci ze SAKO Brno, tak ani zdravotníci nedoporučují třídit odpad v domácnosti s koronavirem. Veškerý odpad, který tady vznikne, by měl být vyhozen do igelitového pytle na odpadky a jednou denně ho z uzavíratelného koše zavázaný vynášet do popelnice. 

10. Sledujte také sami sebe

Krom péče o nemocného je třeba sledovat i svůj zdravotní stav a jeho změnu nebo výskyt příznaků je nutné okamžitě hlásit svému ošetřujícímu lékaři i na krajskou hygienickou stanici. Ta následně dohodne termín případného odběru vzorků a navrhne další postup. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Koronavirus, covid, lékař, co dělat, rada, COVID-19, pacient, zdraví, Jihomoravský kraj, SAKO Brno, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Sláma

Zkusil už třeba někdo " klasiku" ? Priesnitzův zábal ?

Pátek, 30. října 2020, 16:53Odpovědět

Záchranáři radí, jak se vypořádat s koronavirem v domácnosti. Vydali orientační desatero  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.