Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Použitá rouška do tříděného odpadu nepatří, lidé s covidem19 by třídit neměli vůbec

Použité jednorázové roušky rozhodně nevyhazujte do tříděného odpadu, přišli by s nimi do styku pracovníci na dotřizovacích linkách, upozorňuje SAKO Brno. Nemocní lidé by odpad neměli třídit vůbec. SAKO zároveň radí, jak se chovat ve sběrných dvorech, které pro veřejnost nechávají otevřené.

Pokud tápete, zda použité papírové roušky třídit nebo netřídit, rozhodně nejste sami. SAKO Brno proto vypracovalo jednoduchý návod. Jednorázovou roušku podle nich rozhodně do tříděného odpadu nevhazujte! Na třídícím páse by s ní totiž přišli do styku pracovníci. Naopak z popelnice použitá rouška míří rovnou do spalovny, z auta až do kotle ji překládají jen stroje. Vysoká teplota spalování navíc bezpečně ničí viry a další patogeny.

Ani nemocní lidé a lidé v karanténě by po dobu nemoci neměli třídit odpad ze stejného důvodu. S jejich odpadem by se totiž opět potkali pracovníci dotřiďovacích linek. Všechen odpad by tak měli v zavázaném pytli vyhazovat do směsného odpadu a v ideálním případě ho na povrchu dezinfikovat

Otevřené zůstávají pro veřejnost otevřené. Pravidla provozu se ale mění. Také při pohybu ve sběrném dvoře jsou povinné roušky a rozestupy. Vstup pak bude povolený pouze jediné osobě a vjezd jen jednomu autu, teprve až po odkládání odpadu a odchodu bude do prostoru vpuštěn někdo další. Obsluha také bude lidi pouze směrovat ke správným kontejnerům, ale nebude s manipulací s odpadem z hygienických důvodů pomáhat. Proto je také dočasně pozastaven sběr předmětů na REUSE a RENAB pointech.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto brno.cz

Štítky rouška, covid, koronavirus, odpad, tříděný odpad, třídění odpadu, SAKO Brno, REUS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Použitá rouška do tříděného odpadu nepatří, lidé s covidem19 by třídit neměli vůbec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.