Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Aktivita klíšťat stoupá. Na jihu Moravy se zvyšuje počet případů klíšťové encefalitidy

Sedmadvacet případů klíšťové encefalitidy zaznamenali letos Jihomoravští hygienici (KHS JMK), což je o dva více než ve stejné době loni. Velká aktivita klíšťat v těchto dnech souvisí s příznivým počasím, popsala v tiskové zprávě ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Vlhko je pro klíšťata ideální

Aktuální počasí přeje klíšťatům, jelikož díky letošnímu vlhčímu počasí jsou schopna být aktivní po celý den. Český hydrometeorologický ústav, který sleduje a prognózuje aktivitu klíšťat, pro následující týden uvádí na desetistupňové škále stupeň aktivity 7, což je vysoké riziko.

Bez repelentu ani krok

Zároveň lidem doporučuje použít před procházkou do přírody repelent, nesedat a nelehat si v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Co nejdříve po návratu je doporučeno zkontrolovat kůži celého těla a pokud nalezneme klíšťata, měli bychom je ihned odstranit.

Pinzeta a viklat

Krajští hygienici před manipulací s klíštětem doporučují nejprve místo dezinfikovat, ideálně  přípravkem s obsahem jódu, čímž dojde k usmrcení klíštěte. Nikdy se klíštěte nedotýkáme rukama a k odstranění používáme pinzetu, kterou uchopíme klíště těsně při kůži a opatrně vikláme, dokud se klíště nepustí. S klíštětem manipulujeme velmi jemně, nemačkáme, dbáme o to, abychom klíště nepřetrhli. Poté, co klíště vyjmeme místo znovu vydezinfikujeme jódovým preparátem.

Zarudnutí by mělo zmizet

Zarudnutí, které se v místě přisátí tvoří bezprostředně, představuje jen dráždivou reakci a během jednoho až třech dnů vymizí. „Pokud se naopak za několik dnů po odstranění klíštěte objeví červená skvrna, případně se v době od jednoho do dvou týdnů po odstranění klíšťat dostaví chřipkové příznaky spojené s bolestí hlavy a celkovou únavou, je nutné vyhledat lékaře,“ doporučila Renata Ciupek z KHS JMK.

Proti klíšťové encefalitidě je možné se očkovat, proti borelióze nikoliv

Nejzávažnější onemocnění, která klíšťata přenáší, jsou klíšťová encefalitida a lymská borelióza. Borelióza nemá tak dramatický vývoj jako klíšťová encefalitida, ale způsobuje například záněty kloubů nebo třes rukou. Proti borelióze není očkovací látka, jen účinná léčba.

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění napadající mozek a mozkové blány. Průběh nemoci může mít podobu jen lehkých bolestí hlavy a zvýšené teploty, ale hrozí i těžký průběh, který lidem může způsobit trvalé následky. Inkubační doba je sedm až čtrnáct dní. Jedinou spolehlivou prevencí je očkování, ale průměrná proočkovanost české populace je pouze 25 %.

Jedinou spolehlivou prevencí je očkování

Nejvyšší počet očkovaných je u dětské a mladé populace, přitom u menších dětí mívá onemocnění zpravidla lehčí průběh. „U dospělých a starších osob bývají častěji dlouhodobé komplikace a onemocnění může vést k invaliditě nebo k úmrtí pacienta. Nad 50 let věku je pravděpodobnost smrtelného průběhu nákazy 15krát vyšší než u mladších věkových kategorií a stoupá výskyt trvalých následků,“ popsal prof. MUDr. Petr Brhel, CSc., přednosta Kliniky pracovního lékařství Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU.

Počet zájemců o očkování roste

V letošním roce zájemců o očkování proti klíšťové encefalitidě přibylo. „V naší ambulanci jsme zatím nezaznamenali žádný případ této nemoci, ale máme již několik pacientů s diagnostikovanou lymskou boreliózou,“ řekla primářka Oddělení praktických lékařů Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně MUDr. Ivana Bogrová

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky klíšťata, Jihomoravský kraj, prevence, klíště, klíšťová encefalitida, Krajská hygienická stanice, Morava, nemoc, Český hydrometeorologický ústav, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivita klíšťat stoupá. Na jihu Moravy se zvyšuje počet případů klíšťové encefalitidy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.