Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dětské pacienty s onemocněním dýchacích cest již brzy přivítá nová dětská léčebna se speleoterapií v Ostrově u Macochy

Děti s onemocněním dýchacích cest budou brzy jezdit do moderní léčebny. Nové prostory totiž brzy vyrostou u té stávající, která stojí v Ostrově u Macochy. Současná speleoterapeutická léčebna funguje provizorně už 35 let v prostředí CHKO Moravský kras v blízké Císařské jeskyni, která nyní získá novou moderní budovu šitou na míru jejímu provozu. Speleoterapie je léčebná metoda onemocnění dýchacích cest, která využívá pobyt v krasových jeskyních.

„Kapacita léčebny se oproti dnešnímu stavu téměř zdvojnásobí. Nové prostory nabídnou ubytování až pro 78 osob – děti a jejich doprovod. Bude tedy možné ve větší míře uspokojit poptávku po účinné léčebné metodě, kterou léčebna nabízí. Samozřejmostí je i vybudování kvalitního zázemí pro její personál. Na pokrytí celkových nákladů akce v předpokládané výši 206 milionů korun využije Jihomoravský kraj i úvěr od Evropské investiční banky,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

Hejtman podepsal smlouvu o dílo se sdružením společností VCES a.s., ENESA a.s. a Adam Rujbr Architects s.r.o přesně rok ode dne, kdy bylo 24. dubna 2019 zahájeno zadávací řízení a s ním i projekční práce pro výstavbu nové léčebny se speleoterapií. Hotovo by mělo být koncem roku 2022.

Děti se na pobytu budou moci i učit

Výsledkem bude budova s vysokým podílem obnovitelných zdrojů energie a téměř nulovou spotřebou. „Dokončení projekčních prací a zahájení výstavby je naplánováno na jaro 2021. Vznikne komplex celkem čtyř vzájemně propojených budov. Kromě pokojů pro dětské pacienty a jejich rodiče vzniknou v areálu také tři školní třídy s družinou, zdravotnická část a rehabilitační oblast s bazénem přístupná veřejnosti. Komplex dále doplní dvě víceúčelová hřiště, arboretum a prostor pro hippoterapii,“ popsal podrobnosti stavby náměstek Petr Hýbler.

Jak následně dodal náměstek Hýbler, výstavbu nové léčebny lze považovat v mnoha ohledech za pilotní projekt. Jihomoravský kraj nezvykle stanovil pevnou cenu a nabídky v architektonické soutěži pak hodnotil podle kvality. Nabídky podle kvalitativních kritérií posuzovalo také České vysoké učení technické v Praze, Univerzitní centrum energeticky efektivních budov. Nezávislá porota pak vybrala vítěznou nabídku, která nejlépe zapadá do chráněné oblasti, a zároveň je zajímavá a moderní. Budova má být současně šetrná ke svému okolí i k uživatelům, s nízkými provozními náklady a využíváním obnovitelných zdrojů energie při provozu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto JMK

Štítky děti, onemocnění, speleoterapie, léčebna, nemoc, dýchací cesty, Ostrov u Macochy, CHKO Moravský kras, stavba, Petr Hýbler, Jihomoravský kraj, Evropská investiční banka, Bohumil Šimek, České vysoké učení technické v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětské pacienty s onemocněním dýchacích cest již brzy přivítá nová dětská léčebna se speleoterapií v Ostrově u Macochy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.