Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

V Brně se nově vyrobí dva tisíce ochranných štítů denně, hlásit se o ně mohou všichni zdravotníci

Díky spolupráci brněnského FabLab, CEITEC, VUT a magistrátu si nyní zdravotníci mohou zdarma objednávat tištěné ochranné štíty. Díky nahrazení 3D tiskáren vstřikovacím lisem se výroba výrazně zrychlí, za den vyrobí až dva tisíce ochranných štítů.

Zájemci o štíty se mohou hlásit na stránkách FabLabu

Pokud jste v první linii v boji proti koronaviru a potřebujete ochranný štít, můžete si jej díky spolupráci brněnského FabLab, CEITEC, fakultám VUT a Magistrátu města Brna si jej nyní zdarma objednat na stránkách www.fablabbrno.cz. Štíty jsou určené zejména pro zdravotníky v Brně a Jihomoravském kraji, hlásit se ale mohou i další zájemci. „CEITEC koordinuje celou akci a poskytl finanční prostředky na její zahájení. Štíty jsou s přispěním Magistrátu města Brna distribuovány zdarma. Předpokládáme produkci asi padesát tisíc štítů touto technologií nebo i více podle potřeby,“ uvádí tajemník CEITEC VUT Jan Nedvěd.

3D tiskárny zpomaloval nedostatek materiálu, vstřikovací lis výrobu výrazně zrychlí

Dříve dobrovolníci tiskli štíty na 3D tiskárnách, zpomaloval je však nedostatek materiálu. Ve spolupráci s brněnskou firmou ACAM Solution tak vědci z VUT vyrobili formu pro vstřikovací lis, který produkci štítů mnohonásobně zrychlí. „V době akutního nedostatku ochranných štítů měly 3D tiskárny svou nezastupitelnou roli i díky možnosti rychlého prototypování a úprav. Díky vstřikolisu bude ale výroba mnohem rychlejší a od tisku na 3D tiskárnách proto pomalu upouštíme. Ve FabLabu budeme ale pomáhat i nadále, a to řezáním plexiskel do štítů,“ vysvětluje absolvent VUT Tomáš Mejzlík, koordinátor výroby ve FabLabu. 

Zapojilo se hned několik fakult VUT

Do výroby je zapojeno hned několik fakult VUT. Fakulta chemická poskytla pro výrobu několik laboratoří, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií nakoupila několik kilometrů gumiček a Fakulta strojního inženýrství nabídla studenty pro výpomoc u strojů. Zapojilo se i Technické muzeum a řada komerčních partnerů a pracovišť. „CEITEC koordinuje celou akci a poskytl finanční prostředky na její zahájení. Štíty jsou s přispěním Magistrátu města Brna distribuovány zdarma. Předpokládáme produkci asi padesát tisíc štítů touto technologií nebo i více podle potřeby,“ doplňuje Jan Nedvěd.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto CEITEC VUT

Štítky zdraví, ochranné štíty, koronavirus, dobrovolnictví, 3D tisk, Brno, zdravotnický pracovník, CEITEC, výroba, lis, Jan Nedvěd, Jihomoravský kraj, Acam Solution s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se nově vyrobí dva tisíce ochranných štítů denně, hlásit se o ně mohou všichni zdravotníci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.