Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Odborník: Na hodnocení kvality ovzduší v karanténě je ještě brzy

Na hodnocení kvality ovzduší ve městech za dobu karantény vyhlášené kvůli koronaviru oproti běžnému stavu je ještě brzy. Data ze stanic zatím žádný vliv karantény na ovzduší neukázala, je potřeba delší časový úsek, řekl dnes na dotaz ČTK Jáchym Brzezina z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Vzhledem k vyhlášené karanténě v republice by bylo předpokládatelné, že se kvalita ovzduší ve větších městech zlepší, a to například i vzhledem k očekávanému poklesu dopravy. Podle Brzeziny data ze stanic ale zatím nic takového neukázala. Problém je podle něj v tom, že se koncentrace znečišťujících látek v průběhu roku velmi mění, a to i ze dne na den, v závislosti na spoustě faktorů. A to od intenzity dopravy, rychlosti a směru větru, teplotního zvrstvení atmosféry, vzájemných reakcí látek v ovzduší, intenzitě vytápění a tak dále.

"Pokud budeme tedy předpokládat, že mohla karanténa vést například k omezení dopravy, stále se jedná pouze o jeden z mnoha faktorů, které můžou zapřičinit nárůst či naopak pokles koncentrací oxidu dusičitého v ovzduší," uvedl Brzezina. Hlavním zdrojem oxidu dusičitého v České republice je právě doprava.

Záleží i na způsobu vytápění

Podle Brzeziny je nyní fáze roku, kdy obecně koncentrace znečišťujících látek klesají. Je to dáno mimo jiné i lepšími rozptylovými podmínkami, které obecně bývají horší v zimě. Roli také hraje vytápění, hlavní zdroj prachových částic v ČR, které je logicky významné pouze v chladnou část roku.

"V neposlední řadě je třeba zmínit, že i při odfiltrování všech možných vlivů nemusí mít současná opatření pozitivní vliv. Lze si totiž například představit situaci, kdy člověk za současných podmínek zvolí raději osobní automobil, přestože běžně používá k cestování hromadnou dopravu," uvedl Brzezina.

Podle něj proto v tuto chvíli nelze dělat žádné konkrétní závěry o vlivu karantény na kvalitu ovzduší. "Je potřeba delší časová řada a i po té je otázkou, zda nějaký vliv pozorovatelný bude," uvedl Brzezina.

Autoři | Foto ovzdusi.cz

Štítky ČR, ovzduší, koronavirus, Brno, vzduch, karanténa, doprava, Český hydrometeorologický ústav, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborník: Na hodnocení kvality ovzduší v karanténě je ještě brzy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.