Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vědci z Brna vyvíjí revoluční techniku k odhalení rakoviny kůže, nemoc ročně zabije 450 lidí v Česku

Speciální techniku, která by mohla včas odhalit rakovinu kůže, vyvíjí tým vědců v Brně. Už brzy by mohl speciální přístroj pomoci při léčbě pacientů, ročně je rakovina kůže nově zjištěna u 1500 lidí, 450 z nich léčbu nezvládne.

Rakovina kůže ročně postihne až 1500 lidí v České Republice a téměř třetina pacientů náročnou léčbu nezvládne. Nejohroženější skupinou jsou senioři. Lékaři jsou prozatím schopni nemoc diagnostikovat pouze opticky na základě svých zkušeností, rozeznat některé druhy rakoviny je ale velmi složité.

Nová technologie, kterou vyvíjí vědci z Brna, by mohla lékařům usnadnit práci. Projekt je však zatím pouze ve stádiu klinických testů, tam ale funguje. Brněnští vědci se proto snaží svůj objev uvést do praxe. 

Lékaři se zaměřili na nahromaděné kovy v kůži

Pavel Pořízka z brněnského výzkumného institutu Ceitec Vysokého učení technického se vývoji nové metody věnuje. „Zaměřili jsme se na to, že jedním ze základních projevů tohoto onemocnění je, že se v poškozené tkáni hromadí kovy, například zinek, železo nebo draslík. Pokud tedy drobný vzorek z kůže vložíme pod speciálně upravený spektroskop a zaměříme na něj laserový svazek, je schopen kovy v kůži odhalit,“ uvedl pro Novinky.cz. 

Speciální spektroskop pro výzkum vzorků by mohl být brzy lékařům při diagnóze velmi nápomocný. Teď vědce čeká klinický výzkum, který je nutný před uvedením metody do praxe. Brněnští vědci budou v příštích měsících zkoumat vzorky kůže z  Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Rakovina kůže je zákeřná nemoc, zvládnout by ji mohla technika

Ačkoli je rakovina kůže jednou z nejzákeřnějších forem onkologického onemocnění, spousta lidí ji nebere vážně a počet nemocných přibývá. Nádor na pokožce se mnohdy objeví do pěti let od léčby znova.

„Diagnózu rakoviny kůže by v budoucnu mohla kompletně zvládnout technika. Půjde o podpůrnou, tedy doplňkovou informaci pro ošetřujícího lékaře. Jinými slovy technika nenahradí jeho zkušené oko,“ dodal Pořízka.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rakovina, kůže, Brno, vědci, lékaři, technika, rakovina kůže, nemoc, Česko, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna vyvíjí revoluční techniku k odhalení rakoviny kůže, nemoc ročně zabije 450 lidí v Česku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.