Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Úrazová nemocnice uspěla v celostátním hodnocení, je třetí nejlepší v ČR

Úrazová nemocnice v Brně se v celostátním porovnání nemocnic dostala mezi tři nejlepší nemocnice. Skončila třetí za strakonickou nemocnicí a olomouckou vojenskou nemocnicí, řekl dnes novinářům náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Do projektu se zapojilo 154 nemocnic s akutními lůžky. Podle Hladíka umístění vypovídá o profesionalitě a lidskosti personálu. Na druhé straně ale nemocnice bude mít letos v hospodaření ztrátu kolem 70 milionů. Podle ředitele Zdeňka Buštíka to způsobuje navýšení platů, které není zcela kryté pojišťovnami.

Celostátní porovnání provedla nezisková organizace HealthCare Institute. Důraz kladla na zjišťování bezpečnosti a spokojenosti ambulantních i hospitalizovaných pacientů a zaměstnanců a také na finanční kondici nemocnic. Do průzkumu se zapojilo skoro 55.000 hospitalizovaných a bezmála 40.000 ambulantních pacientů a skoro 7000 zaměstnanců.

Podle Hladíka dopadla Úrazová nemocnice, jejímž zřizovatelem je město, nejlépe v celém Jihomoravském kraji. "Ukazuje to především na profesionalitu a lidskost lékařů, zdravotních sester a dalších zaměstnanců nemocnice. Je tam dobrý kolektiv," uvedl Hladík.

Nemocnice investuje do vybavení i zaměstnanců

Úrazová nemocnice má asi 500 zaměstnanců, ročně provede kolem 7500 operací, roční obrat je přes půl miliardy korun. "Ocenění je skvělým výsledkem, sklízíme plody naší dlouholeté snahy o kvalitní péči. Je to díky kvalitnímu personálu, o pacienty se úžasně stará. Jsou to profesionálové na pravém místě. Poděkování patří i městu, které nás finančně podporuje. I když nám chybí peníze od pojišťoven, s pomocí města tady můžeme investovat jako například do klimatizace pokojů," zmínil Buštík nedávnou investici.

I přes úspěchy je ale úrazovka ztrátová

Nemocnice však měla loni ztrátu 50 milionů a letos bude kolem 70. Podle jejího ředitele to způsobuje navyšování platů zaměstnanců, které ale není zcela pokryté úhradovou vyhláškou. "Týká se to nemocnic napříč republikou všech zřizovatelů. Je to systémová chyba, která by potřebovala změnu. Náš problém vyřeší jedině vyšší příjmy od pojišťoven," uvedl Buštík.

Město podle Hladíka dává nemocnici každý rok 39 milionů korun dotaci, letos jí dá ještě 35 milionů korun jako zápůjčku.

Autoři | Foto UNBR

Štítky ČR, nemocnice, správa, KDU-ČSL, Brno, Petr Hladík, Česko, Úrazová nemocnice v Brně, pacient, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úrazová nemocnice uspěla v celostátním hodnocení, je třetí nejlepší v ČR  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.