Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vláda škrtá dotace na péči a léčbu drogově závislých. Hrozí nárůst kriminality i nemocných virem HIV

Poprvé od devadesátých let hrozí zhroucení protidrogové politiky, nárůst kriminality i nemocných virem HIV. Stát škrtá dotace pro organizace, které poskytovaly pomoc drogově závislým. Tyto organizace tak přijdou o více než 9 milionů korun.

Za poslední rok udělaly hned dvě ministerstva zásadní škrty v dotacích pro organizace, díky kterým stát reguloval počet závislých na drogách a nakažených nebezpečnými nemocemi a viry jako je žloutenka typu C nebo vir HIV. A.N.O. – Asociace nestátních organizací, Asociace poskytovatelů sociálních služeb a České asociace adiktologů se tak rozhodly apelovat na premiéra Andreje Babiše, aby se vzniklými problémy vláda začala zabývat. 

"Jak ministryni Maláčové tak ministrovi Adamovi jsme psali dopisy a mluvili s nimi osobně, k ničemu to ale nevedlo. Musí proto zasáhnout přímo premiér, jako nejvyšší politická figura, která má drogy a závislosti v gesci (sekretariát Rady vlády sedí na Úřadě vlády).” říká Jindřich Vobořil, bývalý protidrogový koordinátor a současný ředitel Společnosti Podané ruce.

Škrty ohrozí hned několik organizací

Ministerstvo zdravotnictví zkrátilo dotace na péči a odvykání pro drogově závislé o 9 milionů, ministerstvo zdravotnictví způsobilo propad o 5 milionů korun u stávajících služeb jako je substituční léčba nebo výměna stříkaček. Drastické škrty pocítí několik klíčových poskytovatelů, například Společnost Podané ruce v Jihomoravském kraji, DROP-IN či SANANIM v Praze nebo Magdaléna ve Středočeském kraji.

Středočeský kraj nebude moct zajistit ani základní péči

Vláda odmítla dále poskytovat víc než 2 a půl milionu korun na provoz terapeutických komunit, což pocítí například komunita Karlov z pražského SANANIMu, která se jako jedná v ČR zaměřuje na léčbu závislých matek s dětmi. Zavřít budou muset i centra pro mladistvé. Problémy způsobil i škrt 1,7 milionu z ministerstva zdravotnictví.

SANANIM přitom poskytoval péči přibližně čtvrtině uživatelů drog v Praze. Výměna stříkaček přitom zajišťuje téměř nulový výskyt viru HIV mezi závislými. Teď nebudou mít centra na tyto výměnné programy finance. Drastické škrty postihly i DROP-IN, který přijde v porovnání s rokem 2018 o 600 tisíc korun, nebo společnost Magdalena. Peníze byly určeny na substituční léčbu a výměnu stříkaček.

Hrozí nárůst kriminality i v Jihomoravském kraji

Brněnská Společnost Podané ruce teď v rámci sociálních služeb přijde o 1,3 milionu na terapeutickou komunitu a doléčovací centrum. Na zdravotnické sluby pak dostane o 800 tisíc méně. To se pravděpodobně podepíše na kriminalitě. Bez metadonové substituční léčby, kterou organizace taktéž poskytovala, hrozí, že uživatelé drog začnou více krást, aby měli na dávky od dealerů. 

Škrty se podepíší i na zdraví, pokud nebude možné měnit stříkačky, mezi závislými se zvýší riziko nákazy virem HIV. Stát tak seškrtáním peněz podpoří růst kriminality v jihomoravské metropoli. Bídná je i situace v dalších částech kraje. Stát škrtl přes půl milionu kyjovské organizace Krok (komunity a doléčovací centra) a takřka milion znojemské organizaci Salebra.

Ministerstvo tvrdí opak

Na webových stránkách ministerstva zdravotnictví se lze dočíst, že byly podobné projekty podpořeny částkou 8,3 milionů korun. Ty ale letos v přidělených dotacích nefigurují. V porovnání s minulým rokem přijdou kvůli ministerstvu zdravotnictví výše zmíněné nevládní organizace o více než 9 milionů korun. 

Krácení dotací bohužel dále pokračuje. Ministerstvo spravedlnosti a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy škrtlo například půl miliony Královéhradecké organizaci Laxus na Centrum poradenských služeb pro obviněné a odsouzené.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky drogy, dotace, ministersvo, vláda, virus, HIV, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Andrej Babiš, Česká asociace adiktologů, Jana Maláčová, Sananim, Praha, Jindřich Vobořil

Vláda škrtá dotace na péči a léčbu drogově závislých. Hrozí nárůst kriminality i nemocných virem HIV  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.