Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Klíšťata na jižní Moravě řádí. Hygienici hlásí třikrát více případů encefalitidy

V Jihomoravském kraji se letos více než ztrojnásobil počet případů klíšťové encefalitidy. Do konce července bylo 38 případů, zatímco loni za stejnou dobu jich bylo 12 a předloni 13. Encefalitida může skončit i úmrtím. Není proti ní lék, lidé se však mohou proti ní nechat očkovat.

Nejhorším měsícem byl červen. Podle přednosty Kliniky infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno Petra Husy bylo v červnu 21 případů. Od května do konce července jen brněnská nemocnice hospitalizovala skoro 30 lidí. Nárůst způsobilo počasí, které bylo koncem května a v červnu. „Zapršelo a bylo takové vlhké období, to je aktivita klíšťat největší. Souvisí to také s hezkým počasím, kdy je větší i aktivita lidí," uvedla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Podle Ciupek není zatím žádné úmrtí, loni bylo jedno. Loni za celý rok bylo 43 případů encefalitidy, v roce 2016 to bylo 36 případů. „V prvním desetiletí nynějšího tisíciletí jsme ale mívali i 60 až 70 případů ročně," poznamenala Ciupek.

Encefalitida postihuje nervový systém. Může způsobit například epilepsii, obrnu, meningitidu a v krajním případě hrozí smrt. Proti encefalitidě zatím nebyl vyvinutý lék, ale lze se proti ní nechat očkovat.

Klíšťata přenášejí i další nemoci, jako třeba boreliózu. Podle Ciupek je ročně na jižní Moravě asi 300 až 400 případů boreliózy, letos žádný velký výkyv hygienici nezaznamenali. Borelióza nemá tak dramatický vývoj, způsobuje například záněty kloubů nebo třes rukou. Proti borelióze není očkovací látka, ale existuje účinná léčba.

Kromě očkování se lidé mohou chránit repelenty, vhodným oblečením v přírodě, vhodné je také vyhýbat se vysoké trávě. Nejohroženější skupinou jsou starší lidé. Podle hygieniků často dohlížejí na děti, ale sebe zanedbávají. Starší člověk se přitom s encefalitidou vyrovnává hůř.

Jihomoravský kraj patří k rizikovým oblastem. Rizikovým místy jsou okolí řek Svratka, Svitava, Oslava, ale také okolí Brněnské přehrady, Křetínská přehrada, Vranovská přehrada a okolí lesů.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky encefalitida, klíšťata, hygienici, Jihomoravský kraj, lymská borelióza, Petr Husa, Fakultní nemocnice Brno, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klíšťata na jižní Moravě řádí. Hygienici hlásí třikrát více případů encefalitidy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.