Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Chládek chce podpořit vznik technických školek

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) chce podpořit vznik takzvaných technických školek. Novinářům to dnes řekl při návštěvě Jihomoravského kraje, kde se s technickou školkou seznámil v Kuřimi. Právě kuřimské zařízení by podle Chládka mělo být pilotním projektem a příkladem pro ostatní školská zařízení. Školky by mohly na technické zaměření čerpat peníze ze dvou fondů ministerstva. Jeden je dostupný už letos, další ministerstvo spustí v příštím roce.

Školky s technickým zaměřením by mohly vyřešit problém ubývajících zájemců o učňovské obory. "Těžko přesvědčujeme děti v základních nebo středních školách, aby se věnovaly technickým oborům. Pokud je ale už odmalička naučíme pracovat s vrtačkou nebo zatlouct hřebík, vytvoří si k tomu vztah a rozhodnou se pro studium podobných oborů samy," řekl Chládek.

V kuřimské školce mají děti stanoviště, kde se věnují různým technickým pracím. "Chlapečci a holčičky se zabývají problematikou šroubování, šroubků a matiček, vyřezávají různá kolečka, pracují se stavebnicemi nebo za odborného dozoru asistují u práce s vrtačkou," řekl Chládek.

Ministr chce za měsíc pozvat do Jihomoravského kraje ředitele různých školek, aby se v Kuřimi inspirovali a vydali se podobným směrem. "Připravujeme fond, který pracovně nazývám 3+3+3. V rámci něj dá ministerstvo tři miliony, kraj přidá tři miliony a podnikatelé z kraje tři miliony, přičemž celková devítimilionová částka poslouží právě na podporu růstu technického a přírodovědného vzdělávání nejen v mateřských školách, ale také v ostatních stupních školství od základních škol až po vysoké," uvedl Chládek. Kromě zavedení technických mateřských škol je možné peníze použít například na obnovu dílen v základních školách.

Zdroj: ČTK

Štítky školy, školky, vláda, Chládek, mateřské, Jihomoravský, učnovské obory, Marcel Chládek, Jihomoravský kraj, Kuřim, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chládek chce podpořit vznik technických školek  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.