Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnská technika získala generátor proudu se silou blesku

Generátor se silou blesku tvoří součást vybavení Vědeckotechnického parku profesora Lista. Vybudovalo jej Vysoké učení technické v Brně. V laboratořích, které připomínají scény ze sci-fi filmů, budou vědci zkoumat odolnost jističů, pojistek, cívek nebo spínacích zařízení pro fotovoltaické elektrárny. Škola věří, že jí nové vybavení pomůže prohloubit spolupráci s průmyslem.

Vědeckotechnický park vyrostl v Kolejní ulici jako součást královopolského kampusu brněnské techniky. Stavba si vyžádala 114 milionů korun, asi tři čtvrtiny poskytla Evropská unie, zbytek uvolnila škola z vlastních zdrojů. 

Klíčová pracoviště vědeckotechnického parku představují Laboratoř spínacích přístrojů a Laboratoř velmi vysokého napětí. První z nich funguje jako zkratová zkušebna, v níž se pomocí vhodných zdrojů elektrického proudu testují přístroje a různá zařízení, například jističe.

Nejvýkonnější speciální generátor vyrobila společnost Siemens Drásov. Padesátitunové zařízení umístěné na odpruženém betonovém bloku dokáže krátkodobě vygenerovat střídavý proud až 150 kiloampérů. "To je proud, který odpovídá třeba úderu blesku," uvedl ředitel Centra výzkumu a využití obnovitelných zdrojů energie Vladimír Aubrecht. Teplota plazmatu elektrického oblouku, který při zkratu vznikne, dosahuje až 30.000 stupňů Celsia. Při zkratové zkoušce se uvolní energie, která by dokázala zničit menší rodinný domek.

Druhá laboratoř slouží k testování odolnosti proti velmi vysokému napětí. Vědci tak dokážou prověřit například zařízení pro rozvodnou síť. Další výzkumnou oblastí je studium vlivu obnovitelných zdrojů elektrické energie na elektrizační soustavu. Díky špičkovému vybavení lze simulovat napěťové zkoušky při různých klimatických podmínkách, například při dešti a mlze. 

Součástí Vědeckotechnického parku profesora Lista jsou také prostory, které škola pronajme firmám. Poslouží jako vědecký inkubátor. "Umožní nám šíře a více efektivně spolupracovat s firmami," uvedla děkanka fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií Jarmila Dědková. Řada významných průmyslových podniků již podle Aubrechta projevila zájem využívat přístrojové vybavení obou hlavních laboratoří k testům svých produktů.

Zdroj ČTK

Štítky blesky, VUT, generátor proudu, výzkum, Brno, laboratoř, Vysoké učení technické v Brně, Evropská unie, Vladimír Aubrecht, Siemens, Drásov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská technika získala generátor proudu se silou blesku  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.