Ekologicky šetrnou alternativu k chemickému hubení přemnožených hrabošů polních vyvíjejí čeští vědci. Cílem je najít rostliny a přírodní látky, které by škůdce odpuzovaly, aniž ohrozí jiné živočichy. Slibně zatím vypadá levandule či anýz.
Výzkum, na němž spolupracují vědecké instituce i zemědělské firmy, vede od roku 2023 tým Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU). Své snažení mají završit v letošním roce. V tiskové zprávě o tom informovala Technologická agentura (TA) ČR, která projekt finančně podpořila částkou přibližně 11,3 milionu korun.
Výsledkem výzkumu by mělo být snížení populační hustoty hraboše polního a omezení používání současných chemických přípravků. Ty mimo jiné negativně ovlivňují i další volně žijící živočichy, jako jsou lasičky, lišky, nebo káně.
„Dosavadní výsledky ukazují, že některé rostliny, například levandule, čirok či konopí, snižují početnost hrabošů v terénu a že potenciál k repelentnímu použití má třeba i anýzový olej," uvedl koordinátor projektu Josef Suchomel z brněnské univerzity.
Jednou z ekologičtějších alternativ je využití rostlin, které dokážou hraboše přirozeně odpuzovat. Některé rostliny totiž produkují chemické látky na obranu proti býložravcům nebo představují pro hraboše nevhodné stanoviště i charakterem porostu a technologií pěstování.
Podle Suchomela mohou být účinné i plodiny, které jsou pro hraboše chuťově neatraktivní nebo jim nevyhovuje jejich charakter porostu. Jako příklady uvádí cibuli, čirok, kukuřici, hořčici či mák.
Praktické využití prověřovaných technologií vyžaduje ještě určitou dobu testování v polních podmínkách, a to v závislosti na populační dynamice hraboše polního. Vše tedy bude záviset na počtu hrabošů v letošním roce.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám