Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Masarykova univerzita posunula začátek semestru. Velká část studentů by se dnes do školy nedostala

Nový akademický rok na Masarykově univerzitě začne o týden později. Studující tak půjdou do školy poprvé až v pondělí 23. září. Rozhodnutí děkanek a děkanů se opírá o dostupná data, kdy zhruba dvě třetiny studujících mají trvalé bydliště v jiném než Jihomoravském kraji. Bylo by pro ně v takové situaci složité až nemožné se do Brna dostat.

Začátek semestru až příští týden

Povodně, které zasáhly většinu území České republiky, si vyžádaly zrušení úvodního týdne výuky na Masarykově univerzitě v Brně. Rozsah záplav, který postihl mnoho studujících a také některé pedagogy, kteří museli být v některých případech dokonce i evakuováni, přiměl představitele vysoké školy k jednoznačnému rozhodnutí.

„Informace z Bezpečnostního a krizového výboru Masarykovy univerzity uvádí, že dopravní dostupnost zejména z oblasti severní a střední Moravy je složitá. Spousta lidí má teď úplně jiné starosti, potýkají se s následky záplav. Podobná doporučení ostatně přicházejí také z ministerských míst,“ uvedl v tiskové zprávě rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.

Rozhodnutí děkanek a děkanů Masarykovy univerzity se opírá také o dostupná data, kdy zhruba dvě třetiny studujících mají trvalé bydliště v jiném než Jihomoravském kraji. „Všichni studující i zaměstnanci obdrželi tyto informace formou e-mailu i SMS zprávy, která patří k nástrojům krizové komunikace,“ doplnil rektor Martin Bareš.

Studenti se museli evakuovat ze dvou budov kolejí v Komárově. Hrozí tam stoletá voda

Bezpečnostní a krizový výbor Masarykovy univerzity přijal několik preventivních bezpečnostních opatření, které se dotýkají zejména studentů ubytovaných na kolejích. V neděli hrozí, že voda zaplaví budovu do výšky až půl metru. V ohrožení je i...

Evakuace kolejí

Masarykova univerzita už ve čtvrtek večer zahájila preventivní evakuaci zhruba pětistovky studentů ze svých dvou kolejních budov v Komárově a současně zastavila také příjezd dalších studentů na ubytování. Velká voda se přesto kolejím nevyhnula.

„Extrémní srážky způsobily zatékání do pokojů na kolejích Vinařská, kde byly nedávno dokončeny opravy po jarním krupobití, střechy byly nově rekonstruovány, bohužel v některých místech opět došlo k zatečení a museli jsme zhruba deset pokojů vystěhovat,“ doplnila kvestorka Masarykovy univerzity Marta Valešová s dodatkem, že zastavení příjezdu studentů na koleje trvá až do odvolání. Čas v podobě zrušeného úvodního výukového týdne tak pomůže univerzitě zjistit a opravit všechny vzniklé škody.

Ohodnoť článek

Foto se svolením FSS MUNI

Štítky MUNI, škola, univerzita, semestr, povodně, počasí, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masarykova univerzita posunula začátek semestru. Velká část studentů by se dnes do školy nedostala  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.