Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Spolupráce s policií, instruktážní videa i postupové karty. Brněnské univerzity se připravují na bezpečnější semestr

S příchodem nového semestru čelí nejen brněnské univerzity novým výzvám. V pondělí to bylo poprvé od tragických prosincových událostí na pražské filozofické fakultě, kdy studující zasedli do lavic. Vysoké školy proto ve spolupráci se zástupci Policie České republiky zavedly řadu bezpečnostních opatření. Zaměřily se především na prevenci.

Prevence je základ, míní rektor Mendelovy univerzity

Na brněnské Mendelově univerzitě se na nových bezpečnostních opatřeních pracuje už od konce minulého roku. Od té doby také univerzita úzce spolupracuje s policisty, jejichž úkolem je zmapovat univerzitní areál a urychlit tak případný zásah. „Kontrola zabezpečení areálů ve spolupráci s policií probíhá v brněnském i lednickém kampusu, je nastavena spolupráce se Správou kolejí a menz a vedením školních podniků,” popsal na webu univerzity její rektor Jan Mareš.

Mareš dále zdůraznil zejména důležitost prevence. „Hlavním cílem je se začátkem semestru přehledně informovat studující i zaměstnance, jak se v neobvyklých situacích chovat,” uvedl. Za tímto účelem vznikla nejen webová stránka sdružující všechny potřebné informace, ale především také nová mobilní aplikace Moje MENDELU, jejímž prostřednictvím může kdokoliv mimořádnou situaci či hrozbu nahlásit přímo členům krizového týmu, kteří posléze podniknou další potřebné kroky.

Členové krizového týmu byli na konci ledna proškoleni přímo policisty. Školení čeká také zaměstnance univerzity i samotné studující. Stěžejní důraz bude dle Mareše kladen na osvětu ohledně chování v mimořádných situacích. 

Brněnští studenti se bojí návratu do školy. Chtějí krizové plány

Studenti brněnských univerzit jsou otřeseni tragickou střelbou z pražské Univerzity Karlovy z minulého týdne a část z nich se návratu do univerzitního prostoru obává. Shodují se, že by univerzity měly mít krizové plány a vzdělávat studenty i...

Na Vysokém učení technickém se začali řídit sadou postupových karet

Dosavadní bezpečnostní opatření se změnila i na Vysokém učení technickém. „Rektor Janíček sestavil bezpečnostní výbor a určil pozici koordinátora bezpečnosti. Dále byla aktualizována vnitřní norma o mimořádných událostech a připravili jsme také postupové karty, které budou distribuovány po fakultách a jiných částech VUT,” popsala redakci Brněnské Drbny mluvčí univerzity Jana Vyklická. Postupové karty podle mluvčí popisují, jak se má člověk zachovat, pokud nastane mimořádná událost. Říkají například, jak v takové situaci postupovat či jak a s kým komunikovat. 

Podobně jako Mendelova univerzita, i VUT navázalo spolupráci s policií. Bezpečnostní školení se uskutečnilo přímo na půdě univerzitního rektorátu. Pro studující i zaměstnance je novinkou také nový model krizové komunikace prostřednictvím SMS brány a mobilní aplikace Moje VUT.

Masarykova Univerzita předá rektorce Univerzity Karlovy šek na milion korun. Do sbírky se zapojilo tisíc lidí

Masarykova univerzita ukončila solidární pomoc na podporu osob zasažených v souvislosti se střeleckým útokem na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Po měsíci od tragédie vybralo přes tisíc dárců částku přesahující 900 tisíc korun,...

Studující Masarykovy univerzity čekají online školení a instruktážní videa

Bezpečnostní strategií Masarykovy univerzity je zaměřit se na rychlost výměny informací a proškolování zaměstnanců, studentstva a odpovědných pracovníků. Univerzita tak chce připravit maximální počet lidí na mimořádné situace. „Momentálně finálně testujeme náš systém včasného varování. Jde o informační servis v podobě rozesílaných SMS zpráv na krizové kontakty, které nám na sebe poskytují studující a zaměstnanci,” uvedl pro Brněnskou Drbnu mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot.

Univerzita se vzhledem k několika desítkám budov se stovkami různých vstupů rozhodla nepřistoupit na tvrdá bezpečnostní opatření, jako byly v první fázi po střelbě na FF UK hojně diskutované bezpečnostní rámy. Podle Sajbota by vzhledem k obrovské fluktuaci osob mezi učebnami a budovami neměly rámy prakticky žádný význam. Podobně jako další výše zmíněné vysoké školy, i Masarykova univerzita bezpečnostní otázky konzultuje s policií.

 „V pondělí dopoledne obdrželi všichni studující Masarykovy univerzity v Informačním systému MU odkaz na online školení, které vzniklo ve spolupráci s Policií ČR v důsledku tragické prosincové střelby v Praze. Ve zmíněném online školení se objevila i dvě videa, jedno instruktážní a druhé z reálného zásahu v Brně, aby studenti věděli, jak takový zásah ve skutečnosti opravdu vypadá,” popsal Sajbot. Školení by mělo studujícím zjednodušenou formou ukázat, co dělat, když se v podobné krizové situaci ocitnou. 

Navazující školení čekají také pedagogy a další univerzitní pracovníky. Mluvčí univerzity zdůraznil, že ne vždy musí jít o odhodlaného a plně vyzbrojeného střelce, jak tomu bylo v Praze. Může jít i o mnohem méně závažné situace, jako je například agresivní student či člověk vykazující známky nedobrého zdravotního stavu. „V takových chvílích by pedagogové měli vědět, co dělat, jak postupovat a komu se ozvat. Do budoucna také uvažujeme nad evakuačními cvičeními na vybraných fakultách, aby naši studenti i zaměstnanci měli za sebou i praktickou evakuační zkušenost,” vysvětlil Sajbot. 

Ohodnoť článek

Štítky bezpečnost, univerzity, policie, Brno, MUNI, VUT, MENDELU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spolupráce s policií, instruktážní videa i postupové karty. Brněnské univerzity se připravují na bezpečnější semestr  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.