Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brněnští studenti se bojí návratu do školy. Chtějí krizové plány

Studenti brněnských univerzit jsou otřeseni tragickou střelbou z pražské Univerzity Karlovy z minulého týdne a část z nich se návratu do univerzitního prostoru obává. Shodují se, že by univerzity měly mít krizové plány a vzdělávat studenty i pracovníky škol, jak se v kritických situacích zachovat, vyplývá z odpovědí studentů.

„Návratu do školy se nebojím. Myslím si ale, že by bylo fajn, kdyby všechny školy měly vlastní krizový plán, který by dopředu poskytly studentům, aby věděli, jak se zachovat v případě krize," uvedl student Mendelovy univerzity Vítězslav. Dodal, že se do školy nebojí vrátit i proto, že nevnímá žádné organizované nebezpečí a události z 21. prosince podle něj byly ojedinělou záležitostí.

Se zavedením vzdělávacích kurzů souhlasí také studentka Masarykovy univerzity Tereza Horáková. „Myslím, že úkolem univerzit by mohlo být šířit osvětu o tom, jak se v takových situacích chovat. Myslím, že by to mohlo lidem dodat určitý klid," uvedla Horáková. Návratu do školy se obává. "Nechci být paranoidní, ale vlastním instinktům se neubráním. Určitě se teď ale budu snažit lépe mapovat prostor kolem sebe, abych věděla, kde co je a kde se dá ukrýt," dodala studentka.

Strach pociťuje také další studentka Masarykovy univerzity Tereza. „I když jsem v Praze fyzicky nebyla a jsem skoro na druhé straně republiky, tak mě to hodně zasáhlo a cítím se dost špatně. Je to asi i tím, že tomu věnuju hodně pozornosti a bavíme se o tom dost s kamarády. Hodně mě však drží jistá sounáležitost studentů. Mám pocit, že jsme v tom všichni společně," uvedla studentka. Dodala také, že i přes obavy z toho, že by se podobná událost mohla stát v její blízkosti, není podle ní zavádění systematických bezpečnostních kontrol vhodné. „Myslím, že třeba bezpečnostní rámy na školách by u mne vzbuzovaly spíše pocit nebezpečí a nedůvěry než naopak," dodala Tereza.

Stejně o zavádění bezpečnostních rámů smýšlí student Vysokého učení technického v Brně Roman Španěl, podle něj by pocit bezpečí neposílily. "Bojím se spíše nějaké přehnané reakce, kampusy jsou otevřené prostory pro všechny, přednášky na veřejných školách jsou určené pro kohokoliv, kdo má zájem, a nedovedu si představit, že by tohle někdo omezoval. Co se stalo, vnímám jako tragickou událost, které by plošná opatření pravděpodobně nezabránila," dodal Španěl. Do prostor univerzity se vrátit nebojí.

Střelec minulý čtvrtek v budově Filozofické fakulty UK na Palachově náměstí v Praze zabil 13 lidí a čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Podle policie ve škole střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty ze středních Čech, který se v dopise nalezeném v jeho domě přiznal také k dvojnásobné vraždě v Klánovickém lese z 15. prosince.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Prýgl

Štítky Studenti, Brno, Střelba, Tragédie

Brněnští studenti se bojí návratu do školy. Chtějí krizové plány  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.