Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Školy na jižní Moravě trhnou letitý rekord ve stávkování. V pondělí se jich zapojí téměř 400

Mnohé školy na jižní Moravě plánují zapojení do pondělní stávky a uzavření svých budov. Odborářům do úterý potvrdilo účast 383 škol, většinou jsou to základní a mateřské školy z Brna a okolí. Tak velká účast v kraji nebyla nejméně 20 let. Na jižní Moravě je přes 680 mateřských škol, více než 490 základních škol a téměř 130 středních škol.

„Školy se poměrně hodně zapojují. Samozřejmě ne všechny, důvody jsou různé. Někde to ovlivňují starostové, jinde tlačí rodiče na to, aby stávka nebyla, protože nemají děti kam dát, někde se zaměstnancům nechce," poznamenala předsedkyně jihomoravského odborového svazu Anděla Zbořilová. Z dat odborářů vyplývá, že se do stávky zapojí okolo sta škol z Brna, přibližně sedmdesát z Brněnska a zhruba šedesát ze Znojemska. Desítky škol se zapojí i v dalších okresech. Většinou jsou to mateřské a základní školy.

Ministerstvo školství by mělo mít podle navrhovaného rozpočtu v příštím roce na výdaje 269 miliard korun. Proti letošku je to o 3,9 miliardy korun víc, podle školských odborů i tak chybí v resortním rozpočtu téměř osm miliard korun. Odbory chystanou stávkou usilují nejen o více peněz pro školství na příští rok. Kritizují také to, že má o dvě procenta klesnout objem peněz na výdělky nepedagogických pracovníků ve školství, tedy například kuchařů, hospodářů a ekonomů škol, školních psychologů či IT pracovníků.

Brněnský magistrát podle svého mluvčího Filipa Poňuchálka očekává seznam zapojených škol v pátek, tedy tři dny před konáním stávky. Připojení a uzavření budov už oznámily třeba školy a školky v městské části Židenice nebo ZŠ a MŠ Křenová ve středu města. „Většina zaměstnanců se připojí a nebyli bychom schopni zajistit bezpečný provoz, proto budeme mít zavřeno. Rodiče jsme již informovali, aby zajistili péči o děti," řekl ředitel Zdeněk Lichtneger.

O uzavření základních a mateřských škol informovala také mikulovská, hustopečská nebo hodonínská radnice. V provozu nebudou ani jídelny. „Zjišťovala jsem názory zaměstnanců a všichni se postavili za stávku. Nestávkovali jsme nejméně pět let, ale nesouhlasíme se snížením počtu možných odučených hodin a snížením peněz pro nepedagogické zaměstnance. Za nimi stojíme. Nevěříme ani v navýšení platů na 130 procent průměrné mzdy, k řadovým učitelům se peníze nedostanou," uvedla ředitelka hodonínské základní školy Alena Řeháková.

Podle jihomoravského radního pro vzdělávání Karla Jurky (ODS) je stávka předčasná. „Jednání ještě nejsou uzavřená a myslím, že by se nemělo stávkovat preventivně, ale až ve chvíli, kdy je něco jasné. Snížení počtu možných odučených hodin by se v případě vyškovského gymnázia dotklo devíti úvazků a mělo by vliv na kvalitu vzdělávání, to samozřejmě nechceme, ale zatím není o ničem rozhodnuto," řekl Jurka, který je zároveň starostou Vyškova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky školy, stávka, Česko, Jihomoravský kraj, vzdělání, práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

všem stávkujícím bych trvale snížil plat. KAŽDÁ SRANDA NĚCO STOJÍ! :-DDD (ono by je to FALEŠNÉ HRDINSTVÍ rychle přešlo)! :-(((

Pátek, 24. listopadu 2023, 12:58Odpovědět

Školy na jižní Moravě trhnou letitý rekord ve stávkování. V pondělí se jich zapojí téměř 400  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.