Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vědci z Brna vyšlou do vesmíru dalekohled. Prozkoumá srážky černých děr

O krok blíže startu do vesmíru se dostal český dalekohled QUIVK, který po vědecké stránce obstarávají brněnští astrofyzici. Cílem přístroje je prozkoumat zdroje gravitačních vln vznikajících při srážkách černých děr a neutronových hvězd. Výbor, který na ministerstvu dopravy koordinuje podporu Evropské kosmické agentury (ESA), projekt zařadil mezi takzvané české ambiciózní mise.

Astrofyzici z brněnské přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity jsou v týmu QUVIK zodpovědní za vědeckou práci na dalekohledu. Univerzita navíc povede také vědecké operační středisko družice. „Máme z toho neskutečnou radost. Pro celý tým to znamená i ohromnou výzvu. Čeká nás spousta práce, ale bude to pro nás obrovský skok vpřed. To, co nás čeká, přinese velké množství zkušeností a otevře nové možnosti,“ vyprávěl vědecký koordinátor mise Norbert Werner.

Výzkum vesmíru považujeme za perspektivní oblast a tento projekt dokládá, že zde máme jako univerzita co nabídnout. Těší mě i to, že výstupem tohoto projektu nebudou jen abstraktní statistické záznamy v publikačních a citačních databázích, ale že za přispění našich vědkyň a vědců vznikne unikátní přístroj, který bude účelně sloužit mezinárodní vědecké komunitě,“ uvedl prorektor Masarykovy univerzity Radim Polčák.

Gravitační vlny, které dalekohled zkoumá, vznikají při srážkách černých děr a neutronových hvězd. Vědci je popisují jako jedny z nejextrémnějších události ve vesmíru. Nové informace plánují astrofyzici získat díky vesmírného dalekohledu optimalizovaného na ultrafialovou část spektra. „Dalekohled bude ale sloužit celé české a světové astronomické komunitě a můžeme od ní čekat průlomové objevy, které zviditelní českou vědu a vesmírný průmysl,“ doplnil Werner.

Celý projekt zastřešuje a vede Výzkumný a zkušební letecký ústav. Dále na něm spolupracuje výzkumné centrum TOPTEC Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd ČR a společnost PEKASAT. Projekt získal ozpočet kolem třiceti milionů eur, v přepočtu 733 milionů korun podle aktuálního kurzu. Dalekohled by se mohl dostat do vesmíru v roce 2028.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MUNI

Štítky dalekohled, vesmír, QUVIK, Česká republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna vyšlou do vesmíru dalekohled. Prozkoumá srážky černých děr  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.