Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na jižní Moravě chtějí, aby více dětí mělo maturitu. Kraj otevře nové střední školy

Na jižní Moravě vzniknou nové střední školy. Dostane se na gymnázium nebo technická a pedagogická lycea. Kraj chce rozšířit kapacity vzdělávacích zařízení. Plány nenaruší ani politické rošády na úřadě. Dosavadní náměstek Nantl dostal místo v Praze.

Krajští radní projednávali na zasedání zvýšení kapacit všeobecného vzdělávání. Schválili zřízení pedagogického lycea ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. „Toto zaměření školy dosud v dané části kraje chybělo a jde o důležité opatření i na podporu Veselska jako znevýhodněné části kraje," sdělil dosluhující náměstek hejtmana pro oblast vzdělávání či zdravotnictv Jiří Nantl (ODS).

Od 1. září se studentům otevře nová technicky zaměřená střední škola ve Znojmě a od září příštího roku přibyde také technické lyceum při průmyslové škole v Břeclavi Koncem června vychází 11 500 žáků devátou třídu a střední školy nabízí celkově 12 500 volných míst. S nově otevřenými lycei se kapacita navýší o více než tři tisíce. Do budoucna je připraveno dalších pět návrhů na zřízení lycea, které budou projednávány.

Lyceum ve Veselí nad Moravou bylo poslední, co náměstek hejtmana Jiří Nantl ve své funkci projednal. Nyní míří do Prahy, kde dostal post náměstka ministra školství. Na jeho místo náměstka nastoupí bývalý znojemský místostarosta Karel Podzimek (ODS), který dostane na starost oblast zdravotnictví. Školství připadne vyškovskému starostovi Karlu Jurkovi (ODS). „Ve funkci navážu na dosavadní aktivity. Především se budu věnovat tvorbě nových kapacit v oblasti všeobecného vzdělávání právě formou lyceí. Důležitým úkolem je i dokončení nového gymnázia v Brně," informoval Jurka. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv redakce

Štítky školství, střední škola, Veselí nad Moravou, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě chtějí, aby více dětí mělo maturitu. Kraj otevře nové střední školy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.