Brněnští vědci si v poslední době lámali hlavu nad bobry. Zvířata, která jsou chráněná, ale zároveň dělají v přírodě neplechu, odborníci ulovili a udělali výzkum. Na základě poznatků přišli se závěrem, že maso z hlodavce se skvěle hodí do klobás i konzerv.
Bobr evropský je v České republice chráněným druhem a žije jich tu okolo patnácti tisíc. V některých regionech, například v jižních Čechách, se může také lovit. Vědce z brněnské Mendelovy univerzity (Mendelu) napadlo, proč ale nikdo chycené zvíře nezpracovává. Do laboratoří si proto vzali kusy bobřího masa a zkoumali jeho kvalitu. Nakonec zjistili, že se dá jíst a nemá zdravotní rizika.
„Ulovené kusy jsme primárně brali na výzkum přítomnosti parazitů v trávicím traktu bobrů a biometrické charakteristiky – vážili jsme jedince, určovali pohlaví, měřili rozměry těla, abychom pochopili populační strukturu v jednotlivých oblastech. Výzkum masa byl další krok, který se nám nabídl. Když už je nutné chráněné druhy zabíjet, snažili jsme se tyto vzácné vzorky využít v co nejvíce oborech,“ sdělil Ondřej Mikulka z Ústavu ochrany lesů a myslivosti Lesnické a dřevařské fakulty Mendelu.
Podle brněnských výzkumníků se dříve bobří maso běžně jedlo. Nyní ale lidi nemají příliš na bobry chuť i kvůli tomu, že hlodavce je obtížné chytit. „Samotné provedení lovu je totiž komplikované a myslivci nenesou odpovědnost za škody. Většina vydaných výjimek k odstřelu se tak často nevyužije, přestože se mnohdy jedná o vysoké riziko, například poškození hrází bobrem. Maso, které náleží konkrétnímu lovci, je tak vlastně jedinou motivací. A byli to právě lovci, kteří se na nás často obraceli s dotazem, zdali je bezpečné maso konzumovat,“ uvedl Mikulka.
Jako vhodné využití bobřího masa se jeví konzerva a klobása. Díky tomu je jistota, že konzument bude mít zdravotně nezávadnou pochoutku. „V době, kdy člověk do jisté míry nahrazuje funkci predátora tím, že zvíře usmrtí, bere na sebe i morální odpovědnost za co největší využití jeho jatečného těla, pak můžeme říci, že bobr neztratil život jen proto, aby skončil v černém pytli, ale jeho tělo se využilo jako jiná zvěřina,“ uzavřel Miroslav Jůzl z Ústavu technologie potravin AF MENDELU.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.
Bobr je chráněný. V kalhotkách ho jen tak nepotkáte, v konzervě vůbec ????
A co na tom zkoumali? Plastická chirurgie už dávno zvládne z bobrů dělat klobásy.
Ono stačilo si v knihovně půjčit nějakou kuchařku starou 100 a více let. Bobři maso bylo bráno jako pochoutka.
Bobr
G E
Musíme to probrat aspoň jednou za týden
A D G E
má sousedka má bobra, všude ho s sebou tahá
A D
pořád chodí s ním i ven
G E
Musíme to probrat aspoň jednou za týden
A D G C G
zvedá se jí v krámku obrat bobr je oblíben
Emi D
R: Kdysi děvče z předměstí, má teď krám na náměstí,
Emi A D
protože má pro štěstí bobra
Emi D
Když k ní přijdou zákazníci, smog z ulice ještě v plicích,
Emi A D
nejdřív běží pohladit si bobra
G E
Musíme to probrat aspoň jednou za týden
A D G C G
zvedá se jí v krámku obrat bobr je oblíben
Musíme to probrat
dříve než se sešeří
Co se týče bobra denně bere koupel
A má kládu k večeři
Musíme to probrat
dříve než se sešeří
Kdo pohladí si bobra
Ten jde spokojen ze dveří
Kdysi děvče z předměstí,
má teď krám na náměstí,
protože má pro štěstí bobra
Když k ní přijdou zákazníci,
smog z ulice ještě v plicích,
nejdřív běží pohladit si bobra
Musíme to probrat
aspoň jednou za týden
má sousedka má bobra,
všude ho s sebou tahá pořád
chodí s ním i ven
Musíme to probrat
aspoň jednou za týden
zvedá se jí v krámku obrat
bobr je oblíben
A mám taky nápad a nejsem vědec - co kdyby je lovili HOŠI OD BOBŘÍ ŘEKY?