Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vědci z Brna mají plány s odpadky. Skvěle se hodí do stavebnictví, tvrdí

Nový zlepšovák představili odborníci z Brna, kteří zkoumali, co vše se dá vymyslit s komunálním odpadem. Experti z brněnského Vysokého učení technického (VUT) zjistili, že se odpadky výborně hodí do stavebnictví i nábytkářského průmyslu. Novinka už funguje na trhu.

V posledních dnech dokončili vývojáři ve spolupráci s akademickou půdou a dalšími partnery prototyp výrobní linky na zpracování komunálního odpadu. „Dnes, po dvou a půl letech práce mohu říci, že v zásadě všechen vytříděný odpadový materiál je zpracovatelný,“ řekl předseda představenstva společnosti Smart Technik Zdeněk Suchomel, která na vývoji spolupracovala mimo jiné s vědci z Fakulty stavební VUT v Brně.

Zároveň vědci testovali receptury materiálů a vyvinuli tři desky. Kromě standardní také voděodolnou a desku se zvýšenou požární odolností. „Podařilo se nám vytvořit tři typy úžasných materiálů, které budou mít jistě enormní využití nejen ve stavebnictví, ale i v nábytkářském průmyslu,“ informoval děkan brněnské stavárny Rostislav Drochytka.

Samotný postup zpracování začíná nejdříve vytříděním odpadů. Poté se odpad nadrtí a vysuší. Podle konkrétní receptury v závislosti na požadovaném typu materiálu se tvoří směs, ze které se odpad lisuje do desek. Odpad se skládá především z velkého množství plastů, ale také z papíru nebo tkanin. „Od roku 1993 byl první projekt na to, jak recyklovat odpady. My se snažíme odpady převádět na druhotné suroviny a dělat z toho výrobky,“ vysvětlil Drochytka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Drbny

Štítky komunální odpad, spolupráce VUT, Smart Technik, výrobní linka, inovace, stavebnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna mají plány s odpadky. Skvělé se hodí do stavebnictví, tvrdí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.