Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Brněnské školáky láká nová základní ScioŠkola. Připravuje děti na život v nejisté budoucnosti

PR článek

Kvalitní vzdělání, nezaměnitelná atmosféra a osobitý přístup. To a mnohem více nabízí dětem základní škola společnosti Scio, jež od září otevírá v Brně již druhou pobočku. Na nový školní rok navíc stále přijímá studenty, kteří mohou na školu klidně přestoupit z klasické základky nebo zavítat na besedu s průvodci.

ScioŠkoly fungují po celé České republice od roku 2015 a nabízí alternativu k běžným základním školám. Za osm let fungování si vydobyla vzdělávací instituce díky svému osobitému stylu výuky ve společnosti respekt a neustále rozšiřuje své aktivity. Od září otevře celkem sedmnáctou základku. Z toho dvě budou v Brně. Ve městě vznikne ScioŠkola ve čtvrti Trnitá na Šujanově náměstí, kam je stále možné podat přihlášku. 

„Vzděláním se snažíme u dětí rozvíjet jejich kompetence, aby byly připravené na reálný život. Nezaměřujeme se na tvrdé znalosti a učení nazpaměť, ale na překonávání překážek a sociální dovednosti. Děti si samy svobodně určují, jak a co by se chtěly učit,“ říká vedoucí ScioŠkoly Brno Trnitá Oľga Fajkusová.

Za vzděláním s průvodcem 

Vzdělávání ve ScioŠkolách má oproti běžnému školství více odlišností. Děti například fungují v menších skupinách, nedostávají poznámky a při výuce se střetávají tři ročníky tříd. Vrstevníci se společně učí základy češtiny, matematiky, cizího jazyka či se věnují zájmovým aktivitám pod vedením průvodce. Právě tak se ve třídách Scia označují učitelé. 

„Zakládáme si na příjemné atmosféře a partnerském přístupu. Průvodce pro nás není autorita jako klasický učitel, který děti svazuje pravidly. Je jejich partnerem při cestě vzděláním i životem. Ve škole ale samozřejmě máme řád, který si ve třídách schválíme a dodržujeme,“ uvádí člen Rady ScioŠkol Jon Šotola.

Velký zájem o studium 

Podle Šotoly nemají absolventi potíže se dostat na gymnázia či odborné školy s maturitou. Naopak. Při přijímacích testech na střední školy vykazují nadprůměrné výsledky. I proto je mezi rodiči stále vyšší zájem o alternativní způsob výuky. Například v brněnských Heršpicích, kde funguje základka Scio od roku 2016, poptávka výrazně převyšuje nabídku, a to i přes školné.

„Například na šestnáct míst v první třídě se hlásilo kolem šedesáti dětí. Přihlášky do školy Trnitá jsou spuštěny teprve několik týdnů a přišly jich zatím desítky. V tuto chvíli máme pohovory s rodiči. Odhadem je už zapsáno asi dvacet dětí,“ popisuje Oľga Fajkusová s tím, že aktuálně na Šujanově náměstí nabírají bezmála šedesát školáků od první až do šesté třídy. 

V Brně bude děti učit druhá základní ScioŠkola

Od příštího školního roku zahájí v brněnské městské čtvrti Trnitá výuku základní ScioŠkola. Společnost čekala na souhlasné stanovisko města, které na svém středečním jednání přijali brněnští radní. Škola pro 150 dětí vznikne v reakci na vysoký...

Škola se otevře veřejnosti

ScioŠkola je pro každé dítě. Neplatí, jak si občas někteří rodiče mysli, že je vhodná pouze pro mimořádně nadané děti. Dveře má otevřené každý, a to i školáci, kteří aktuálně chodí na jinou školu. K přestupu stačí vyplnit pouze žádost. 

Přesvědčit se o tom, jak to v alternativní škole chodí, zeptat se na důležité otázky nebo si prohlédnout prostory bývalé slévárenské školy, v nichž Scio nově sídlí, mají zájemci v pondělí 12. června. „Na místě budou zástupci vedení ScioŠkoly Brno Trnitá, průvodci, vedení Střední ScioŠkoly i vedení ScioŠkoly Brno Heršpice, absolventi a jejich rodiče,“ dodává Oľga Fajkusová.

Ohodnoť článek

Štítky Scio, Školství, Přijímací řízení, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Em Kresová

l

Pátek, 9. června 2023, 22:53Odpovědět

Brněnské školáky láká nová základní ScioŠkola. Připravuje děti na život v nejisté budoucnosti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.