Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Brně bude děti učit druhá základní ScioŠkola

Od příštího školního roku zahájí v brněnské městské čtvrti Trnitá výuku základní ScioŠkola. Společnost čekala na souhlasné stanovisko města, které na svém středečním jednání přijali brněnští radní. Škola pro 150 dětí vznikne v reakci na vysoký zájem o již existující zařízení v Heršpicích, které funguje sedmým rokem, řek za ScioŠkolu Marian Golis.

„Například na šestnáct míst v první třídě v Heršpicích se hlásilo kolem šedesáti dětí. Přihlášky do školy Trnitá jsou spuštěny teprve několik týdnů a přišly jich zatím vysoké desítky. V tuto chvíli máme pohovory s rodiči. Odhadem je už zapsáno asi dvacet dětí," řekl Golis. Pro následující školní rok se v prostorách bývalé školy na Šujanově náměstí otevře první až šestá třída. Škola je devítiletá s cílovou kapacitou 150 žáků. Za školné rodiče měsíčně i s družinou zaplatí 8 800 korun.

ScioŠkola je soukromý subjekt, který nabízí alternativu k běžným základním školám. Projekt je založen na svobodném přístupu k učení, kde si děti postupně čím dál více určují, co a jak by se chtěly učit. První taková škola byla na podzim 2015 otevřena v Praze, nyní jich je v republice kolem dvaceti. V Brně vedle školy v Heršpicích je také gymnázium v Medlánkách.

Vysoký zájem vnímáme nejen v Brně. Důvodem je nespokojenost rodičů s nabídkou a koncepcí veřejných škol, a hledají takové, které budou více korespondovat s jejich hodnotami a přístupem ke vzdělávání dětí," dodal Golis.

V Brně fungují i další soukromé základní školy. Na Vinohradech je to třeba ZŠ Didaktis, v Řečkovicích ZŠ Eduard, v Zábrdovicích Montessori Institut a další. Město zřizuje kolem sedmdesáti základních škol, které navštěvuje přes 32 000 žáků. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že ve školství je stejně jako v jiných oborech vítaná rozmanitost. Ocenila vznik nových typů škol i to, že rodiče budou mít větší výběr.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv redakce

Štítky ČR, školy, základní, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně bude děti učit druhá základní ScioŠkola  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.