Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Škola v Brně má problémy s kapacitou. Žáky z Ukrajiny přeřadí jinam

S nedostatkem místa pro výuku se potýkají školní budovy v Brně-sever. Vzdělávací zařízení mají plné kapacity kvůli loňskému skokovému nárůstu žáků z Ukrajiny. Děti, které z většiny spadají do čistě ukrajinských tříd, chystá městská část rovnoměrně přerozdělit.

Do školy J. A. Komenského dochází momentálně 137 žáků z Ukrajiny. Stav, který je podle Brna-sever pro děti nevhodný, trvá na základní škole už rok. Žáci z východoevropské země se izolovaně učí ve třech ukrajinských třídách v Cacovické ulici a jedné na náměstí Republiky. Oddělení dětí od zbytku českých žáků se městská část snažila kompenzovat alespoň společnými kroužky ve sportovních oddílech.

Obecně však trpí nejen nedostatečně začlenění uprchlíci, ale také kapacita školních pracovišť. „Situace je komplikovaná i v tom, že současná čistě ukrajinská pátá třída by po prázdninách potřebovala přístup do odborných učeben na druhém stupni, a tak by se musela přesunout do budovy na náměstí Republiky. Tam je však kapacita učeben naplněná na maximum, takže by opačným směrem do budovy na Cacovickou musely být přesunuty i nějaké běžné třídy,“ vysvětlil místostarosta Brna-sever Martin Glogar (KDU-ČSL) s tím, že toto řešení se nepozdávalo rodičům.

Rozdělení do dalších městských částí

Aby byly ukrajinské děti rozdělovány do tříd rovnoměrněji, doporučilo vedení Brna-sever mateřským a základním školám jednotný zápis. S integrací a uvolněním místa ve škole pomohou také další městské části. Ukrajinští žáci z páté třídy najdou nové zázemí ve školách v Brně-střed, Židenicích, Kohoutovicích, Králově Poli i Komíně.

Vedeme diskusi s gesční radní na Magistrátu města Brna i magistrátním vedoucím odboru školství. Měla by mířít k tomu, aby se žáci ze zbývajících třech čistě ukrajinských tříd přemístili do spádových škol na začátku školního roku 2024/2025,“ řekl Glogar.

První dětští uprchlíci z Ukrajiny se do brněnských škol a školek zařadili bezprostředně po začátku války, a to loni v březnu. Zatímco někteří žáci fungují ve třídách společně s českými spolužáky, jiní mají výuku v izolovaných skupinách. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky ukrajina, válka, školství, základní škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

to zjistili až na konci školního roku? to trvá už od září-koho to zajímá?

Středa, 31. května 2023, 09:28Odpovědět

Škola v Brně má problémy s kapacitou. Žáky z Ukrajiny přeřadí jinam  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.