Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnská univerzita bojuje proti sexuálnímu obtěžování. Obětem pomáhá nový web

Mendelova univerzita v Brně spustila nové webové stránky Bezpečná MENDELU, které na jednom místě přehledně shrnují opatření pro prevenci i řešení nevhodného chování v univerzitním prostředí. Studentům i zaměstnancům pomůže identifikovat šikanu nebo sexuální obtěžování.

Zájemci na webu zároveň najdou návody, jak situaci řešit, i na koho se v případě problému obrátit. „Mendelova univerzita v Brně považuje bezpečné studijní a pracovní prostředí za jednu z klíčových priorit. Sexuální obtěžování, stejně jako šikanu či jiné nevhodné chování, na půdě univerzity netolerujeme a zasazujeme se o zdravé a férové prostředí," řekla prorektorka Lea Kubíčková.

„Je zde popsán postup řešení těchto situací, kontakt na osoby, které mohou pomoci situaci řešit. A akcent je také kladen na prevenci, takže se například mohou dozvědět, na co si dát pozor a jak jednat, aby jejich jednání druhá strana nevnímala jako šikanu nebo obtěžování," přiblížila. Webové stránky existují v české i anglické verzi. Univerzita plánuje také informační kampaň.

Reakce na nedávné kauzy

Debatu o sexuálním obtěžování a dalších formách nevhodného chování podnítily v posledních měsících některé medializované případy z českých vysokých škol. Problémy zaznamenala také Masarykova univerzita v Brně, a to na pedagogické fakultě. Kvůli nevhodnému chování škola stáhla z výuky několik učitelů.

Brněnský rektor se zlobí na tělocvikáře z pajdáku. Mají na triku sexuální aféru

Vrásky na čele přidělaly brněnskému rektorovi Masarykovy univerzity Martinu Barešovi zprávy z pedagogické fakulty. Na pajdáku vypukla sexuální aféra, v níž figurují dva tělocvikáři. Pedagogové měli obtěžovat studentky. Šéf školy jednání...

Sexuální obtěžování v prostředí univerzit a diskriminační chování odsoudili v únoru na svém zasedání členové České konference rektorů. Zároveň rektoři vyzvali k tomu, aby akademici netolerovali problematické chování na půdách univerzit a jednotlivých fakult a dalších výzkumných pracovišť.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aneta Šamšulová

Štítky Brno, univerzita, vzdělání, ČR, školy, vysoké

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská univerzita bojuje proti sexuálnímu obtěžování. Obětem pomáhá nový web  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.