Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Studenti z Brna pomůžou s kolonizací vesmíru. Vyšlou satelit

Jeden rok na brněnské univerzitě stačil studentům k tomu, aby přišli s ambiciózním plánem. Tým z Vysokého učení technického (VUT) chce vyslat na oběžnou dráhu satelit, který umožní zkoumat chování buněk ve stavu beztíže. Výsledky bádání napomohou s kolonizací Marsu i Měsíce.

Pokud se brněnský projekt naplní, půjde o historicky první vyslání českého studentského satelitu do vesmíru. S biologickou částí experimentu pomohou týmu z VUT studenti Mendelovy univerzity (MENDELU), kteří budou zkoumat chování buněk.

Výzkum se zaměří na sušenou biomasu a technologie, které pomohou buňky v biomase přivést ve vesmíru k životu. „Buňky by následně mohly sloužit například ke generování kyslíku, produkci různých látek či naopak odstraňování látek nežádoucích. Využít by se daly i k produkci potravin při lidské kolonizaci vesmíru,“ uvedla mluvčí MENDELU Tereza Pospíchalová.

Projekt, který připravují studenti oboru zaměřeného na vesmírný průmysl, nese název CIMER (Cyanobacteria In Microgravity Environment Research). Zatím je ale v plenkách. „V současné chvíli je projekt ve fázi vývoje, kdy pracujeme na předběžné definici požadavků a vyhodnocování proveditelnosti konceptu. Vypracovaný máme již plán projektu a jeho cílů včetně designu architektury celého systému. V dalších fázích vývoje bychom se rádi ucházeli o podporu European Space Agency v projektu Fly Your Satellite,” řekl student Adam Hláčik z VUT s tím, že je nyní klíčové získat finance.

Oporu zatím našli studenti ve škole. „Iniciativu studentů v tomto projektu budeme maximálně podporovat. Je skvělé, že už v průběhu studia prvního semestru oboru Space Applications dokázali studenti prakticky aplikovat získané znalosti,“ řekl Tomáš Götthans z elektrofakulty VUT, který je garantem oboru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto MENDELU

Štítky vesmír, věda, MENDELU, VUT, univerzita, studentský satelit, satelit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti z Brna pomůžou s kolonizací vesmíru. Vyšlou satelit  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.