Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Brně roste nová škola. Má zlepšit šanci dětí dostat se na gymnázium

Nové přírodovědné gymnázium staví Jihomoravský kraj v Brně. Zařízení, jehož založení vyjde na 320 milionů korun, se studentům otevře od příštího školního roku. Podle náměstka hejtmana Jiřího Nantla (ODS) se díky škole uleví brněnským dětem, které se snaží dostat na gymnázium.

Nová škola vznikne v brněnské Pionýrské ulici, kde se pracuje na přestavbě objektu bývalé obchodní akademie. Přírodovědně zaměřené gymnázium bude zaštiťovat Střední průmyslová škola chemická, na kterou momentálně dochází pět set žáků. „Gymnázium otevřeme ve čtyřech ročnících po pěti třídách, tedy pro sedm set dětí. Společně se školou chemickou půjde o jednu instituci ve dvou budovách,“ vysvětlil ředitel škol Vilém Koutník.

V Brně nevzniklo nové veřejné gymnázium již třicet let. Od založení školy si Jihomoravský kraj slibuje vyšší počet míst pro středoškolské uchazeče i spravedlivější šanci na úspěch pro děti z moravské metropole. „Nové gymnázium už v Brně bylo potřeba. Oproti jiným městům Jihomoravského kraje se místní děti potýkají s nízkými šancemi na přijetí,“ vysvětlil Drbně Nantl.

Výuka od expertů

S výukou dětí budou na novém gymnáziu pomáhat externisté z brněnských univerzit. Do debat o formě vyučování se zapojuje Univerzita obrany, Masarykova univerzita, Mendelova univerzita i Vysoké učení technické. Kompletní vzdělávací program bude hotový do konce června.

Zájem o výchovu absolventů mají také výzkumné ústavy a soukromé společnosti. Znalost chemie uplatní lidé v oboru potravinářství, strojírenství, zemědělství nebo hygieně. Při studiu čeká děti projektová výuka, při které zamíří přímo do firem. Pod dohledem tamních zaměstnanců si vyzkoušejí práci na odborných projektech.

První studenti zasednou do lavic v Pionýrské ulici příští rok v září, kdy se otevřou tři třídy v ročníku. V následujících letech se kapacita rozšíří na avizovaných pět tříd v každém ročníku. Jihomoravský kraj zřizuje v Brně devět veřejných gymnázií. Mezi nejprestižnější patří Gymnázium Brno-Řečkovice a Gymnázium Matyáše Lercha. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Aneta Šamšulová

Štítky gymnázium, škola, jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně roste nová škola. Má zlepšit šanci dětí dostat se na gymnázium  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.