Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mládež povede Jihomoravský kraj. Dostane hejtmanské křeslo

Dejme šanci mladým, hlásí Jihomoravský kraj. Úřad ve spolupráci s brněnským gymnáziem ve Vídeňské ulici pořádá soutěž, která výhercům umožní na den usednout do hejtmanského křesla. Organizátoři si od projektu slibují, že vtáhne studenty do dění v krajské politice.

Nápad se zrodil na půdě střední školy. Soutěžící, tedy kandidáti na hejtmana, si sestaví svůj dvoučlenný tým poradců a společně si připraví propagaci na sociálních sítích, volební program či proslov k voličům. S myšlenkou přišel pedagog a mísntí učitel Jindřich Svoboda. „U žáků tímto chceme rozvíjet vědomosti, dovednosti, argumentační schopnosti a také je motivovat k zapojení do politických aktivit či dění v Jihomoravském kraji,“ popsal Svoboda.

Výherci soutěže stráví jeden den se současným hejtmanem Jihomoravského kraje Janem Grolichem (KDU-ČSL), který sám kdysi na gymnáziu studoval, a vyzkouší si tak, jaké to je vést druhý největší územní celek v Česku. „Když jsem zjistil, čím vším si soutěžící projdou, říkal jsem si, že by bylo fajn, kdyby si tím prošli i skuteční kandidáti na hejtmana. I mně samotnému by se to hodilo. Jsem pak připravený studentům ukázat, jak politika reálně funguje,“ uvedl šéf krajského úřadu.

Zapojí se univerita 

Zapojí se také Ekonomická fakulta a Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity. Účastníky soutěže vzdělá svými semináři a workshopy politologická katedra, která vychovává budocí odborníky v této oblasti. „Chceme, aby lidé rozuměli politice a věděli, co od ní čekat. U nás si se studenty budeme povídat o politickém marketingu a o zákonitostech volebních systémů,“ sdělil vedoucí katedry politologie FSS MU Otto Eibl.

Mládež vedla i Brno

Podobné projekty se těšily úspěchu i za minulého režimu. Mládež vede Brno zněl název komunistické akce, kdy v květnu 1949 mladí lidé na tři dny převzali v Brně vedení města, podniků a dalších institucí. Akci tehdy organizoval Krajský výbor Komunistické strany Čech a Moravy.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hejtman, JMK, Brno, gymnázium, Vídeňská, Jan Grolich, soutěž, Jihomoravský kraj, politika, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, KDU-ČSL, Česko, KSČM, křeslo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mládež povede Jihomoravský kraj. Dostane hejtmanské křeslo  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.