Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do Brna dolétli tropičtí motýli. Zaplnili celý skleník

Moravská metropole vítá vzácnou návštěvu. Do skleníků brněnské botanické zahrady náležící k Mendlově univerzitě přilétli vzácní motýli. Botanici tvory ukazují mimořádně také veřejnosti, jež má možnost si pohledem na okřídlené zástupce hmyzí říše zpříjemnit den a pozorovat motýly při líhnutí.

Vzácnou příležitost mají nyní návštěvníci botanické zahrady Mendelovy univerzity, kam dolétli vzácní zástupci hmyzí říše. Celkem botanici vítají přes čtyřicet druhů okřídlených živočichů. Kukly jsou z amerického Stratfordu a do Brna jich dorazilo přes tisíc. Původně pocházejí z Jižní Ameriky, Mexika, východní Asie nebo Austrálie.

Samotnému přivezení tropických motýlů předchází dlouhé přípravy. Botanici několik dní předem zprovozňují technologie zajišťující vhodné klima, aranžují různé květiny a celým skleníkem natahují sítě, které zamezují tomu, aby motýli ulétli nebo prochladli na mokrém skle. Zároveň shromaždují pro tvory potravu. 

 „Motýli se živí buď pylem rostlin, nebo tlejícím ovocem. Například motýli rodu Caligo jsou obtížnými škůdci na banánových plantážích a domorodci je mají rádi asi jako náš zahrádkář běláska,“ vyvětlil ředitel Botanické zahrady a arboreta Mendelovy univerzity Michal Pavlík.

Podle Pavlíka jsou letos k vidění vzácné druhy, které potěší odbornou i širokou veřejnost. „Návštěvníci u nás můžou vidět oblíbené stálice typu Caligo, Graphium, Idea leuconoe, Kalimainachus, Morpho a Papilio. Kromě nich ale mohou návštěvníci letos obdivovat i pár nových druhů,“ popsal ředitel expozice, jež potrvá do 2. října. Výstava otevřená každý den od 8:00 do 18:00 je také součástí programu Babí léto, která zahrnuje taky prodej orchidejí, sukulentů a masožravých rostlin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky motýli, Botanická zahrada MENDELU, Babí léto, Výstava, skleník, Brno, botanická zahrada, Mendelova univerzita v Brně, Michal Pavlík, Mexiko, Asie, Austrálie, Jižní Amerika, Stratford

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna dolétli tropičtí motýli. Zaplnili celý skleník  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.