Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vojtěch Adam neustál kritiku a rezignoval na post rektora

Vojtěch Adam se nestane novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně. Uznávanému devětatřicetiletému chemikovi zlomila vaz kritika vědecké obce i končící rektorky Danuše Nerudové, kteří poukazovali na jeho etická pochybení při výzkumu. Adam dnes oznámil, že post rektora, kterým se měl stát 1. února, s ohledem na vzniklou situaci zastávat nebude.

Odbornými články, které vyprodukoval tým vedený Vojtěchem Adamem, se již od listopadu zabývala mezinárodní expertní komise pod vedením ředitele konsorcia CEITEC Pavla Tomančáka. Adam čelil podezření ze záměrných úprav obrazových dat. Na nesrovnalosti v článcích upozornili na internetu a sociálních sítích další výzkumníci z Česka i zahraničí. Ránu pak zasadila svému někdejšímu kolegovi minulý týden končící rektorka Danuše Nerudová, která jej vyzvala k rezignaci. 

Je o mně známo, že vědou žiji. Nejsem člověkem, který by chodil přes mrtvoly nebo lpěl na funkcích. A ačkoliv je tento krok pro mě nesmírně těžký, nechci za žádných okolností, byť jen náznakem, rozdělovat akademickou obec a zatěžovat Mendelovu univerzitu v Brně. Zároveň nechci univerzitě do budoucna způsobit jakékoli problémy související s mým rektorováním,“ uvedl v rezignačním dopise Adam, který se chce dále věnovat vědě a výzkumu.

Rozhodnutí uvítala stále ještě současná rektorka MENDELU Danuše Nerudová. „Učinit tuto výzvu pro mne nebylo jednoduché, nejen proto, že jitří emoce uvnitř i vně univerzity, ale protože si vážím práce a mimořádných úspěchů Adama. Proto jsem s ním také celou záležitost v posledních dnech intenzivně probírala a děkuji, že k tomu našel sílu i přesto, že se potýká s nemocí," uvedla Nerudová, jejíž nástupce vzejde z opakovaných rektorkých voleb. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MENDELU

Štítky Mendelu, Brno, Adam, Rektor, Vojtěch Adam, Danuše Nerudová, Mendelova univerzita v Brně, CEITEC, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojtěch Adam neustál kritiku a rezignoval na post rektora  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.