Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ředitelé jihomoravských škol: Na plošné testování jsme připraveni

Plošné antigenní testování na základních i středních školách, které dnes schválila vláda, není podle oslovených ředitelů jihomoravských škol žádný problém. Školy mají zavedené postupy, jak testování uskutečnit, někteří ředitelé oceňují, že pomůže vytipovat nakažené lidi. Situace na školách se různí. Zatímco v některých jsou v karanténě pouze jednotliví žáci nebo učitelé, na jiných je v karanténě několik tříd a na další škole se v některých třídách učí hybridně - tedy zároveň prezenčně i on-line.

Ředitelé oslovených škol se shodují na tom, že pravidelné testování mají organizačně zvládnuté a nepředstavuje větší problém. „Testování zvládáme a budeme ho zvládat i nadále. I když antigenní testy nejsou stoprocentní, pomohou nám vytipovat případy nákazy. Momentálně nemáme v karanténě žádnou třídu, v některých se sice nemocnost pohybuje na hranici 50 procent, ale dokud budeme zvládat, určitě budeme učit prezenčně. Myslím, že už jsme zjistili, že prezenční výuku nic nenahradí," poznamenal ředitel brněnské ZŠ Horní Martin Petržela.

Ředitel brněnské ZŠ Sirotkova Dan Jedlička dodává, že zásadní je, aby školy mohly zůstat otevřené. „Klidně budeme žáky testovat dvakrát týdně, pokud po pomůže předejít uzavření škol. Pokud by to bylo možné, raději bychom používali plivací PCR testy, ale to není možné, pokud na ně ministerstvo nebude přispívat. Jejich použití bylo pro děti příjemnější,“ podotkl Jedlička.

Na Základní škole Svážná v Brně museli v posledních dnech poslat do karantény několik tříd. I tady by ředitel dal přednost PCR testům, na které dokonce na jaře vyhlásil mezi rodiči sbírku. „Dali jsme dohromady 160.000 korun, které jsme využili na platbu za PCR testy. Až dosud se u nás vždy testovalo PCR metodou, díky příspěvku ministerstva i města Brna, zbytek částky pokryla sbírka. Peníze ale teď došly, a v pondělí tak budeme poprvé testovat antigenními testy. Osobně si myslím, že testovat by se měli i lidé očkovaní, takto rozsáhlé karantény jsme zatím neměli,“ řekl Petr Punčochář.

Podle ředitele břeclavské ZŠ Slovácká Martina Janoška je v současnosti nejhorší nepředvídatelnost vývoje. „Už se nám stalo, že jsme po sedmé hodině ráno obvolávali rodiče, aby děti neposílali do školy, že hygienici posílají třídu do karantény. Někteří učitelé musí vyučovat hybridně, protože část třídy je v karanténě. Ale nejhorší jsou ty neustálé změny, kdy do poslední chvíle nevíte, zda budete učit naživo, nebo on-line,“ uvedl Janošek.

Vláda dnes schválila obnovení plošného testování na základních a středních školách v celé republice. Testovat se neočkované děti budou pomocí antigenních testů zajištěných státem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Covid, Testování, Školy, Brno, Jmk, karanténa, rychlý antigenní test, Dan Jedlička, PCR Test, Petr Punčochář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitelé jihomoravských škol: Na plošné testování jsme připraveni  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.