Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Škola v Brně má za týden 25 dětí s covidem, dnešní testy odhalily další

Základní škola Svážná v Brně měla za poslední týden 25 dětí s covidem a dnešní testy odhalily nákazu v jedné další třídě, řekl ředitel školy Petr Punčochář. Podle něj teprve další testy ukážou, kolik dětí je ve třídě nakažených. Škola u dnešního povinného testování neočkovaných dětí použila PCR testy, na které jí zbyly peníze z dřívější sbírky. Školy jinak používají antigenní testy. Testování se dnes uskutečnilo ve školách ve 31 okresech, kde byla koncem října špatná epidemická situace a sedmidenní výskyt přes 300 nakažených na sto tisíc obyvatel.

Punčochář uvedl, že do dneška měl tři třídy v karanténě, protože tam v minulosti byly nakažené děti. „Dnes jsme otestovali 28 tříd a jedna se nám ukázala jako pozitivní," řekl Punčochář. Kolik dětí je pozitivních, zatím neví, protože se testy sbírají do jedné nádoby, která pak ukazuje pozitivitu.

V celé škole podstoupilo testy až 570 dětí. Týkaly se jen neočkovaných, testovat se nemusely děti, které nákazu prodělaly nebo jsou očkované. „Pro ostatní jsme udělali PCR test v celé škole. Ještě nám na tyto testy zbyly nějaké peníze,“ dodal Punčochář. Škola už v minulosti testovala pomocí přesnějších PCR testů, měla na to sbírku od rodičů.

Ani jeden pozitivní test u dítěte dnes neměla ZŠ Sirotkova v Brně, která má kolem 780 dětí a testovala jich zhruba 700 pomocí antigenních testů. „Chtěli jsme PCR test, ale ani nám ho nenabídli a my jsme nebyli schopní to finančně zajistit. Je zbytečné testovat děti bez příznaků antigenními testy. Mám sedm nakažených učitelů, ale dítě to podle antigenních testů nemá žádné,“ řekl ředitel školy Dan Jedlička. Podle něj by se mělo testovat PCR testy. „Pokud by to tak bylo, dovedu si představit, že by se testovalo jen v regionech, které jsou na tom hůře,“ dodal Jedlička.

První testování žáků v osmi nejzatíženější regionech se uskutečnilo před týdnem, dnes bylo druhé kolo. Na jižní Moravě mezi tyto regiony patřil okres Brno-venkov. Tento týden se v celé ČR rozšířilo testování na 31 regionů, nově se na jižní Moravě testování dotklo okresů Brno-město a Blansko.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky Brno, školy, koronavirus, Jihomoravský, Petr Punčochář, PCR Test, rychlý antigenní test, Dan Jedlička, Jihomoravský kraj, COVID-19, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škola v Brně má za týden 25 dětí s covidem, dnešní testy odhalily další  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.