Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Základní umělecké školy v Brně se připravují na obnovení výuky

Základní umělecké školy v Brně se připravují na obnovení výuky od 11. května. Musí dodržet podmínky ochrany zdraví zveřejněné aktuálně ministerstvem školství. Ředitelé škol oslovení během dneška ČTK ještě s podmínkami nebyli seznámení, obávali se, že by některá omezení mohla znemožnit například výuku zpěvu, tance, hry na dechové nástroje nebo na housle. Školy také nakupují ochranné prostředky a dezinfekci.

„Pokyny od ministerstva máme dostat během tohoto týdne, což je docela pozdě na to, že 11. května obnovujeme prezenční výuku. Hygienické podmínky nás navíc dost omezí. Nedovedu si představit dodržování rozestupu při výuce tance, nebo hru na dechové nástroje či zpěv s rouškami," řekl ředitel Základní umělecké školy Františka Jílka ve Vídeňské ulici Pavel Sapák.

Pravidla ministerstva školství mimo jiné uvádějí, že u specifických aktivit, kdy dochází k těsnému kontaktu osob, například u tance, může pedagog přizpůsobit obsah a formu vzdělávání "s důrazem na princip ochrany zdraví".

Vedení Základní umělecké školy ve Smetanově ulici se dnes dohodlo na podobě individuální výuky. Rovněž čekalo na upřesnění podmínek, například ohledně roušek nebo rozestupů. „Při individuální výuce budou jen dva lidé v místnosti. Složitá bude výuka hry na dechové nástroje nebo na housle kvůli roušce, se kterou se hrát nedá," řekl ředitel školy Petr Karas.

Zatím probíhá výuka po internetu

Podle zveřejněných pravidel nemusí žáci ani pedagogové v průběhu vzdělávání a konzultací v učebně nosit roušku, pokud je zachovaný odstup nejméně 1,5 metru. Při bližšímu kontaktu musí roušky nosit i v učebně.

Výuka na základních uměleckých školách se od března odehrává distančně. Rodiče se mohou rozhodnout, zda se jejich děti budou účastnit prezenční výuky od 11. května, nebo bude jejich výuka pokračovat na dálku.

„Jsme domluvení, které děti zůstanou doma a které budou chodit na prezenční výuku," řekl zástupce ředitele Školského komplexu na Mendlově náměstí pro Základní uměleckou školu Jaromír Brych.

Kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19 se v řadě základních uměleckých škol změní podmínky u zápisu. "Talentové zkoušky letos posuneme z května na červen. Budou se konat za přísnějších hygienických podmínek a ve větších prostorech. Chystáme také nový rezervační systém, abychom zabránili shromažďování lidí," řekl ředitel Základní umělecké školy v ulici Veveří Vladimír Halíček.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, koronavirus, ZUŠ, Brno, 2.VERZE, základní umělecká škola, tanec, rouška, František Jílek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základní umělecké školy v Brně se připravují na obnovení výuky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.