Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Středoškoláci se mohou zapojit do fyzikální soutěže, finalisté se podívají do laserového centra

Talentová akademie je soutěž pro studenty středních škol, kteří mají zájem o vědu. Dvanáct nejúspěšnějších řešitelů dostane možnost zůčastnit se vědeckého experimentu v laserových centrech ELI Beamlines a HiLASE, které jsou součástí Fyzikálního ústavu Akademie Věd ČR.

12 středoškoláků se ve finále zúčastní experimentu v laserovém centru

Soutěž je určena pro studenty středních škol se zájmem o přírodovědné předměty, hlavně fyziku. Přihlášky je možné posílat do 14. července 2020. Zájemci nejprve absolvují online kolo, z účastníků pak odborná porota složená z vědců Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR vybere dvanáct finalistů, kteří se zúčastní říjnového kola. Hlásit se mohou na stránkách soutěže.

Během třídenního finále se studenti zapojí do simulací skutečného vědeckého experimentu v profesionálních laboratořích laserových center. „HiLASE a ELI Beamlines reprezentují světovou špičku laserového výzkumu. Především díky kvalitnímu mezinárodnímu vědeckému týmu a přístupu k nejmodernějším laserovým technologiím mohly být v těchto centrech postaveny nejvýkonnější lasery světa, které našim vědcům dávají nepředstavitelné možnosti dalšího výzkumu," popisuje současnou českou laserovou fyziku Tomáš Mocek, vedoucí centra HiLASE.

Studenti si rozšíří obzory, na ty nejšikovnější čeká nabídka spolupráce

Studenti jsou během finále rozděleni do tří týmů a pod vědeckým dozorem pracují na zadaném výzkumném problému. Získají tak znalosti z z optiky, chemie, konstruktérství, programování nebo 3D tisku a naučí se používat vědecké přístroje. „Talentová akademie mi ukázala, že za špičkovými vědeckými pracovišti nemusíme jezdit daleko za hranice, ale stačí sednout na autobus na Kačerově a za pár minut jsme tam. Také to, že lidé působící na těchto pracovištích jsou naprosto normální a člověk si s nimi může dobře popovídat. A konečně, že věda je oblast, které bych se v budoucnu ráda věnovala,“ zmiňuje svou osobní zkušenost účastnice loňské Talentové akademie Daniela Kropáčková.

S pomocí talentové akademie také centra ELI Beamlines a HiLASE hledají talenty pro budocí spolupráci. Některé účastníky čeká po soutěžky nabídka spolupráce  mj. ve formě letních stáží, během nichž se studenti zapojují do běžného chodu vědeckých center. „S Pavlem jsme několik týdnů společně pracovali jednak na reálném výzkumném úkolu, který se týkal měření parametrů nové mikrofluidické kapalinové trysky, a dále na přípravě a ověření vědeckého zadání následujícího ročníku Talentové akademie, kdy samostatně provedl ověření většiny chemických postupů. Pavel se ukázal jako skvělý pracovník, jemuž jsem mohl svěřit dlouhodobější trpělivé řešení úkolů,“ popisuje vědec Martin Přeček z ELI Beamlines svoji zkušenost se stážistou z Talentové akademie. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Talentová akademie

Štítky vzdělání, soutěže, věda, fyzika, akademie věd, soutěž, ELI Beamlines, Česko, finále

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středoškoláci se mohou zapojit do fyzikální soutěže, finalisté se podívají do laserového centra  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.