Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Online nabídka výuky a zábavy pro děti roste, vyzkoušet si mohou vědecké pokusy i lekce angličtiny

Kvůli zavřeným školám a omezení pohybu může být pro rodiče náročné vymýšlet pro děti neustále nový program. Na internetu však neustále přibývají nové možnosti, jak děti doma zabavit. Rodičům jsou online k dispozici návody na vědecké experimenty, přednášky, seriály i filmy.

VIDA! Připravila pokusy, které děti s rodiči zvládnou i doma

Na stránkách zábavního vědeckého parku VIDA! teď rodiče v sekci VIDA! na doma najdou zásobu zábavných pokusů, které mohou z dětmi pohodlně vyzkoušet doma. Děti si podle návodu můžou vyrobit šumivé bomby do koupele, domácí zmrzlinu nebo třeba vlastnoruční kaleidoskop. Každou středu v 16:00 navíc budou vědátoři z centra vysílat nové pokusy živě. Live stream je určený pro děti od 

5 do 12 let a potrvá asi třicet minut, záznamy je možné shlédnout i zpětně. „Když nemůžou lidé k nám, přesunuli jsme se i s pokusy k nim domů. Dobrou zprávou je, že většinou budete potřebovat jen to, co máte běžně doma,” říká Ema Zezulová, redaktorka webu a sociálních sítí centra VIDA!.  

Akademie věd nahrává poučné přednášky pro děti i dospělé 

Akademie věd ČR přichystala sérii vědeckých přednášek pro děti i dospělé pod názvem Věda na doma. Děti od 6 do 15 let se mohou podívat třeba na virtuální exkurzi do hvědárny v Ondřejově, zjistit jak se zkoumá planeta Mars z obývacího pokoje či se podívat, jak se plyšový Krteček dostal na oběžnou dráhu Země. Pro starší jsou tu připravené pokročilejší přednášky z oborů chemie, sociologie či práv, zaujmout může třeba přednáška o metodách testování koronaviru. 

Na Facebooku přednášky Akademie věd zaznamenaly už 90 000 zobrazení a web projektu navštívilo přes 27 000 lidí. „Špičková věda neznamená jen výzkum a objevy, ale i předávání těchto znalostí veřejnosti. A zájem o Vědu na doma nám potvrzuje, že veřejnost o vědecké poznatky zájem má,” říká předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová. 

Spejbl a Hurvínek hrají online divadlo a učí děti anglicky

Divadlo Spejbla a Hurvínka vytvořilo na svém webu novou sekci s názvem Koronavirová hlídka proti nudě. Tady najdou zájemci každý týden záznam jednoho loutkového představení. Tento týden je to představení Hurvínkova kouzelná flétna, na stránkách bude k dispozici do 21. Dubna, kdy ho nahradí nové představení. „Víme, že musíte často zůstat jenom doma a tak vám v boji proti nudě přinášíme řešení. Můžete se dozvědět něco o divadle, vyrazit s námi do přírody, něco si namalovat, pobavit se a třeba se něco zajímavého i naučit,” píšou divadelníci na stránkách. 

Kromě toho jsou na webu divadla online k dispozici třeba naučné Hurvínkovy cesty do přírody, kde se děti mohou dozvědět o chráněných druzích zvířat. V sekci jsou i odkazy na stránky české televize, kde se můžou podívat na celé díly Spejbla a Hurvínka, včetně speciálních sérií na výuku anglických slovíček či naučného seriálu S Hurvínkem za lékařem.

Na Youtube najdete pohádky i české komedie

Pokud se chcete podívat na filmy v češtině, můžete si je pustit na youtubovém kanálu Filmy česky a zadarmo. Jedná se o oficiální kanál filmového distributora Magic Box, všechny filmy si tedy můžete pustit legálně v souladu s autorskými právy. Kromě klasických českých filmů tu najdete také výběr zahraničních filmů s českým dabingem, pro děti jsou na kanále k dispozici například pohádky, animované filmy a také celé díly Krtečka či pohádek O pejskovi a kočičce. Výběr filmů se každý týden rozšiřuje o nové snímky. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zábavní vědecký park VIDA!

Štítky zábava, děti, stream, divadlo, filmy, přednáška, film, představení, Hurvínek, Akademie věd České republiky, pohádka, angličtina, O krtkovi, Spejbl, Eva Zažímalová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Online nabídka výuky a zábavy pro děti roste, vyzkoušet si mohou vědecké pokusy i lekce angličtiny  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.