Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně vzniklo unikátní výukové centrum pro kybernetickou bezpečnost

Nové centrum pro kybernetickou bezpečnost pomůže středoškolákům v Brně trénovat obranu proti útokům hackerů. První kybercentrum svého druhu v republice otevřeli ve středu na Střední škole informatiky, poštovnictví a finančnictví v Brně. Projekt vyšel zhruba na 50 milionů korun.

Brněnští středoškoláci budou studovat kybernetickou bezpečnost v nově vybudovaném centru. Umožní jim simulaci reálných situací, při kterých si potrénují svou obranu proti hackerským útokům. Čeká je také praktické know-how z komerčního sektoru a další výukové programy.

Absolventi oboru budou na trhu práce žádanější

Od praktické přípravy studentů v oboru kybernetické bezpečnosti si vedení střední školy informatiky slibuje také jejich lepší pozici na trhu práce. „Jsem přesvědčena, že absolventi našeho centra budou velice žádaní na trhu práce, a to jak v rámci státní správy, tak jako experti na kybernetickou ochranu technologií a systémů v soukromé podnikatelské sféře,“ uvedla ředitelka školy Olga Hölzlová.

Koncept nového centra vznikl ve spolupráci s Národním ústavem kybernetické bezpečnosti a Network security monitoring claster, zabývající se ochranou infrastruktur před kybernetickými hrozbami. Celý projekt vyšel zhruba na 50 milionů korun.

Výuka na dalších školách Jihomoravského kraje

Centrum budou využívat jak brněnští studenti nového stejnojmenného oboru, tak i středoškoláci z ostatních škol Jihomoravského kraje. Výstupy z projektu se budou s dalšími školami sdílet pomocí vzdáleného přístupu a videokonferenčních hovorů. 

Střední škola informatiky, poštovnictví a finančnictví v Brně je první školu nejen v kraji, ale i v celé republice, která podobným centrem disponuje. „Kybernetickou bezpečnost vnímám jako důležitou globální výzvu, je proto významné, že v Brně toto centrum vzniklo. Město Brno si klade za cíl být kybernetickým centrem nejen regionu, ale i celé České republiky,“ uzavřel náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky vzdělání, kybernetika, informatika, bezpečnost, internet, výuka, Brno, projekt, střední škola, trh práce, Jihomoravský kraj, Tomáš Koláčný, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně vzniklo unikátní výukové centrum pro kybernetickou bezpečnost  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.