Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Studenti vysokých škol prezentovali své vize budoucnosti dopravní bezpečnosti

Minulý týden proběhlo v kongresovém sále Centrály VIG ČR slavnostní vyhlášení prvního ročníku soutěže pro vysokoškolské studenty Moje vize nula. Soutěže, která si klade za cíl aktivizovat mladé lidi ke zlepšení stavu dopravní bezpečnosti v České republice. Pět soutěžících či soutěžních týmů, kteří se probojovali až do samotného finále, obhajovalo své projekty a osobitým způsobem zaujalo porotu, sestavenou z předních odborníků nejen na dopravní bezpečnost.

Dopravní expert a zároveň jeden z členů poroty Libor Budina uvedl: „Hlavním cílem soutěže bylo přiblížit problematiku bezpečnosti silničního provozu jedné z nejohroženějších skupin účastníků silničního provozu, a to mladým řidičům. Studenti vysokých škol patřící do této skupiny nám tak formou svých projektů poskytli vhled do jejich smýšlení nad dopravní bezpečností a nastínili témata, která je zaujala a jež považují za problematická, hodna změn či nového přístupu řešení.“ Nejčastěji se studenti zabývali otázkou sdíleného cestování a jeho vlivu na dopravní bezpečnost. Velkou pozornost věnovali také poslední dobou velmi diskutovanému tématu řidičského oprávnění na zkoušku, či zpřísnění podmínek pro získání řidičského oprávnění. Několik studentů se zaměřilo i na řidiče seniory s projekty kondičních jízd.

Nejlépe hodnocený projekt s názvem „Dopravní bezpečnost a odpovědné jednání napříč vzdělávacím systémem ČR“ představila studentka z Univerzity Pardubice. Projekt se zaměřuje na zavedení předmětu dopravní bezpečnost (výchovy) do osnov středních škol a do programů škol vysokých, a tím i zlepšení znalosti studentů v této oblasti. Druhý oceněný projekt představila studentka z téže univerzity. Projekt „Komunikační kampaň preventivního charakteru zaměřená na používání sociálních sítí při řízení“ si klade za cíl upozornit mladou generaci na rizika sdílení živých vstupů během řízení. Na třetím místě se pak umístil tým studentů z Vysoké školy ekonomické v Praze s projektem „The Dreamhack Project“. Jeho náplní je komunikační kampaň zaměřená na zvýšení povědomí o rizicích používání mobilních telefonů za volantem s ohledem na různé cílové skupiny.  První tři projekty Nadace Kooperativy ocenila finančními prémiemi ve výši 50, 30 a 15 tisíc korun.

Zaujaly i projekty „Systém detekce vozidel najíždějících do protisměru na rychlostních komunikacích“ studenta z Vysokého učení technického v Brně, který obsadil čtvrté místo a „Světelná signalizační zařízení s indikací odpočítávaného času“ studentky z Univerzity Pardubice, kterému hodnotící komise přiřadila páté místo.   

„Každý život je velmi vzácný a měli bychom si ho vážit. Velmi jsme ocenili to, že i mladí lidé si jsou vědomi toho, jak málo stačí k tomu, abychom ho ztratili a zamysleli se nad tím, jak zvýšit bezpečnost na silnicích. Za to jim velmi děkujeme. Oceňujeme také skvělé prezentace. Bylo velmi těžké vybrat z tolika prací a témat ty nejlepší. Poděkování za podporu patří Nadaci Kooperativy, která se bezpečnosti silničního provozu dlouhodobě věnuje a Týmu silniční bezpečnosti, který projekt zorganizoval. Bylo by skvělé, kdyby se do podpory bezpečnosti na silnicích zapojili příští rok i další subjekty. Bezpečnost na silnicích je odpovědnost a právo každého z nás. Na to bychom měli myslet za volantem, i když přecházíme silnici,“ uvedla komise složená Jany Horákové, Zuzany Pidrmanové, Libora Budiny, Jiřího Langpaula a Michaela Georgieva.

Slavnostní finále však nebylo jen ve znamení soutěže samotné. Studenti získali cenné zkušenosti s prezentováním svých projektů před porotou a plným sálem a zároveň bylo jejich osobní setkání s odborníky z oborů ekonomických, technických, právních i humanitních velmi dobrou příležitostí pro výměnu zkušeností a dobré praxe. „Jsme moc rádi, že se celý projekt i samotné finále setkali s úspěchem a věříme, že studentům byl přínosem nejen jejich hlubším poznáním problematiky dopravní bezpečnosti a dnešní konfrontací s názory odborníků, kteří zasedli v porotě, ale také díky doprovodnému programu v podobě komentované prohlídky Galerie Kooperativy a budovy Centrály VIG ČR, která získala prestižní ocenění MIPIM Awards v Cannes jako nejlepší kancelářská budova světa 2011,“ uvedl Jindřich Henzl, CSR specialista a koordinátor projektu.

Tisková zpráva | Foto Moje vize nula

Štítky Tým silniční bezpečnosti, Moje vize nula, projekt, Česko, soutěž, silnice, Univerzita Pardubice, Jana Horáková, Vysoká škola ekonomická v Praze, Vysoké učení technické v Brně, Praha, Cannes

Studenti vysokých škol prezentovali své vize budoucnosti dopravní bezpečnosti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.