Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Ztráty a nálezy? Lešení či stánek s dámským prádlem

Taky se vám stalo, že jste někdy něco ztratili, někde zapomněli a už jste klíče, deštník, peněženku a další osobní věci nenašli? Ne vždy ale o ně musíte nenávratně přijít. Najdou se mezi lidmi i poctivci, kteří nalezenou věc odevzdají.

Na oddělení ztrát a nálezů brněnského magistrátu na Malinovského náměstí 3 se shromažďují veškeré věci nalezené a opuštěné na území města. Nálezy jsou přebírány jak od občanů, tak i od různých organizací.  Nejčastěji od dopravního podniku, Českých drah, státní a městské policie, České pošty a dalších institucí.

Veškeré nalezené věci jsou přebírající pracovnicí důkladně prohlédnuty, jestli není možné z obsahu tašky, peněženky, kabelky či jiného zavazadla identifikovat majitele. Pokud je majitel zjištěn, je ihned obeslán pozvánkou s výzvou k vyzvednutí nalezené věci. Občanům, kteří nemají trvalé bydliště v Brně a blízkém okolí, jsou jejich ztracené věci odeslány poštou.

Pokud nalezenou věc předává občan, je pouze na něm, jestli sdělí pracovnici svoje jméno a příjmení. Pokud si nepřeje být jmenován, je zapsán jako neznámý nálezce.

„Nalezené věci jsou na našem oddělení uloženy po dobu zákonem stanovené lhůty šesti měsíců a poté jsou předávány do vlastnictví města. Finanční obnosy, které si majitelé nevyzvedli, jsou převedeny na účet statutárního města Brna,“ sdělila Hana Horáková, která má ztráty a nálezy na magistrátu na starosti.

Seznamy věcí, které si majitelé nevyzvedli a u kterých není majitel znám, se každý měsíc zveřejňují na úřední desce Magistrátu města Brna, a to jak v písemné, tak i v elektronické podobě na webových stránkách města.

Nalezené věci jsou majitelům vydávány na základě popisu ztracené věci a uvedení přibližné doby, kdy byla věc ztracena, po předložení průkazu totožnosti.

Nejvíce hledanými předměty jsou klíče, peněženky s doklady, kabelky, různé složky s písemnostmi, mobilní telefony, brýle, deštníky, šperky a sezonní věci jako rukavice, čepice či šály. V letních měsících zase tašky s koupacími potřebami, spací pytle, různá zavazadla, stany, batohy a kufry.

„Ke kuriozitám, které se u nás objevily, patřily například dvě dětské skládací postýlky, motorová pila, vrtací kladivo, část lešení, krosna s horolezeckým vybavením a rozkládací stánek s dámským prádlem,“ zavzpomínala Horáková.

Jen za rok 2011 přijali na oddělení ztrát a nálezů přes 1500 předmětů a finančních částek přesahujících sto tisíc. Vedle českých korun to byly i peníze v cizích měnách. Z nich bylo vloni nejvíce na účet magistrátu převedeno 665 eur.

Štítky oddělení ztráty a nálezy, magistrát, Brno, peněženka, České dráhy, Hana Horáková, Česká pošta, Malinovského náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ztráty a nálezy? Lešení či stánek s dámským prádlem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.