Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zhruba 70 lidí dnes pochodovalo Brnem za mír na Ukrajině.

Na 70 lidí se dnes v Brně vydalo za provolávání hesla "sláva Ukrajině" a za zpěvu ukrajinské hymny od hlavního nádraží přes náměstí Svobody k ruskému konzulátu na ulici Hlinky. Manifestovali za mír na Ukrajině a ukončení ruské agrese na jihovýchodě země. Připojili se tak k pochodu v Moskvě a podobným akcím po celém světě. Drželi i minutu ticha na památku ruského opozičního politika Borise Němcova, který byl zastřelen v pátek v blízkosti Kremlu.

Akci zorganizovalo Divadlo Líšeň, Ukrajinská iniciativa pro jižní Moravu a Veřejné diskusní fórum. "Připojili jsme se k mezinárodnímu protestu na podporu míru na Ukrajině, aby se zastavila válka a odvolala se tajná ruská vojska," řekla organizátorka Maria Nobilisová.

Pochod za mír na Ukrajině se konal 1. března v Brně v rámci celosvětové protestní akce proti ruské agresi. Účastníci pochodu uctili také památku ruského opozičního politika Borise Němcova, který byl v pátek v Moskvě neznámými pachateli zavražděn.

Účastníci, mezi něž patřili především Ukrajinci žijící v Česku, ale i další odpůrci ruského násilí, nesli ruskou vlajku s nápisem "Stop Russia" a transparenty proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, kterého nazývají podporovatelem mezinárodního terorismu. Požadují také okamžité ukončení ruské agrese v samozvané Doněcké a Luhaňské republice, propuštění ukrajinských politických vězňů z ruských věznic v čele s pilotkou Naďou Savčenkovou či razantnější zásah mezinárodního společenství proti Putinovi. "Diplomacie zatím bohužel nestačí," řekla Nobilisová.

Pochod za mír na Ukrajině se konal 1. března v Brně v rámci celosvětové protestní akce proti ruské agresi.

Pochod proti Putinovi a na památku zavražděného Němcova se konal i v centru Moskvy, nahradil původně plánovaný pochod za mír na Ukrajině. Účastnily se jej desítky tisíc lidí. Podobné akce se v menším měřítku konaly i v některých dalších ruských městech.

Zdroj: ČTK

Štítky Ukrajina, Brno, Boris Němcov, Moskva, Vladimir Vladimirovič Putin, Moskevský Kreml, Divadlo Líšeň, Jihomoravský kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zhruba 70 lidí dnes pochodovalo Brnem za mír na Ukrajině.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.