Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Začátek sezony odstartuje jubilejní 70. Běh Lužánkami

Běh Lužánkami je druhým nejstarším během na Moravě. Koná se pravidelně každoročně od svého prvního ročníku v roce 1946. Závod žen je dlouhý 6,4 kilometru, hlavní závod mužů je na osm kilometrů. Letos přivítají Lužánky atlety v sobotu 21. března.

Když zanikl Běh Brnem, který propagoval atletiku v ulicích města od roku 1919 až do druhé světové války, založili atleti Sokola Brno I Běh Lužánkami, který navazuje na předválečnou tradici brněnských vytrvalců a jejich soutěží.

Prostředí parku, délka trati i terén dovolily pořadateli rozšířit program závodu pro všechny věkové kategorie a na jejich startu se vystřídali ti nejlepší běžci. V hlavním závodě, běhu vytrvalců na okruhu po vnějších lužáneckých cestách, si roli vítězů vychutnalo dosud 41 běžců.

Závod byl vždy na začátku atletické sezony prvním testem našich vytrvalců a tradičně zahajuje běžeckou sezonu v Brně.

V dosavadní historii se zatím nepodařilo žádnému z běžců vyhrát závod na hlavní trati více než pětkrát. Prvním vítězem byl Šalé, třikrát v Lužánkách vyhráli Slavíček, Jurek, Jůza, Kopecký, Zoubek, Florián, Orálek a Burghardt, Hudák vyhrál Lužánky čtyřikrát, ale zatím nepřekonaný je rekord pěti vítězství Kocourka,“ vyjmenoval ty nejúspěšnější ředitel závodů Karel Walter.

Vloni se stal vítězem Joel Maina Mwangi z Keni v novém traťovém rekordu 22:41. O 11 vteřin tak překonal dva roky starý rekord Tótha László z Maďarska.

„V sobotu přijede do Brna změřit síly v prvním jarním klání přes 500 mužů a 400 žen,“ přiblížil účast domácích i zahraničních borců Walter.

Ozdobou bude podle Waltera účast takových borců, jakými jsou Jan Kreisinger, účastník olympijských her v Londýně v maratonu, Daniel Orálek, trojnásobný vítěz Běhu Lužánkami nebo Filip Ospalý, mistr Evropy v triatlonu. Z žen pak Zita Kácser a Ľubomíra Maniková, maďarská a slovenská šampionka v běhu na tři tisíce metrů.

Časový harmonogram všech běhů, které začínají závodem handicapovaných v 9 hodin, je zveřejněn na www.behluzankami.cz.
Sedmdesátiletou historii závodů mapuje výstava otevřená až do 28. března v Galerii Střediska volného času Lužánky.

K vidění jsou historické fotografie ze soukromých archivů, dobové novinové články v digitalizované podobě a videozáznam ze sedmdesátých let. Návštěvníci si rovněž mohou prohlédnout vzácné artefakty, například tretry ze šedesátých let, kroniku pořádajícího klubu či propozice prvního ročníku z roku 1946.

Štítky Lužánky, Brno, Morava, Karel Walter-Jizerský, rekord, druhá světová válka, Daniel Orálek, olympijské hry, Filip Ospalý, Jan Kreisinger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začátek sezony odstartuje jubilejní 70. Běh Lužánkami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.