Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Velká cena motocyklů prodělala 40,6 milionů korun

Pořadatelé letošní Velké ceny České republiky motocyklů v Brně prodělali 40,6 milionu korun. Agentuře Mediafax to v úterý řekla předsedkyně představenstva Automotodromu Brno Ivana Ulmanová s tím, že ve srovnání s rokem 2011 se ztrátovost podniku navýšila o dalších 9,5 milionu korun.

K prohloubení ztrátovosti nejvýznamnějšího motoristického podniku v České republice podle Ulmanové přispěla menší návštěvnost na závodech a tím i nižší výnosy ze vstupného a současné zvýšení takzvaného zalistovacího poplatku promotérům šampionátu.

Automotodrom se proto podle Ulmanové neobejde bez financování z veřejných rozpočtů. „Náklady jsme už loni redukovali na nezbytné minimum a prostor pro jejich další snižování byl letos jen minimální,“ prohlásila.

Náklady Automotodromu Brno na Grand Prix České republiky 2012 dosáhly podle Ulmanové 136,9 milionu korun, výnosy činily 96,3 milionu korun.

„Ve výnosech je započítána i dotace z ministerstva školství, která v roce 2012 dosáhla 26,5 milionu korun a která byla prostřednictvím Českého svazu motocyklového sportu převedena promotérské společnosti Dorna Sports,“ vypočítala šéfka Masarykova okruhu.

Nejvyšší nákladovou položkou zůstává zalistovací poplatek promotérovi. Podle smlouvy údajně nelze zveřejnit jeho přesnou výši, v letošním roce se ale poplatek za právo uspořádat mistrovství světa motocyklů navýšil v řádu milionů korun. Celkový objem peněz se podle Ulmanové, v přepočtu podle aktuálního kurzu, přiblížil sedmdesáti milionům korun.

Druhou nejvyšší položkou jsou provozní náklady ve výši 47,9 milionů korun. Tyto peníze zahrnují veškeré výdaje za přípravu trati a areálu, dopravní značení, ostrahu, zajištění hromadné dopravy a pronájem zařízení. Masarykovu okruhu se podle šéfky podařilo meziročně snížit provozní náklady o šest procent.

Automotodrom šetřil i na mzdách - více než 4000 pracovníků zajišťujících organizaci Grand Prix si mezi sebe rozdělilo 11,8 milionu korun, o devět procent méně než loni. Dalších 10,86 milionu korun pak pořadatelé zaplatili za pronájem sedadlových tribun, velkoplošných obrazovek, techniky nebo mobilních toalet.

Příjmy Automotodromu ze vstupného klesly ve srovnání s rokem 2011 o 18 procent na 45,6 milionu korun. Příjmy z obchodu a ostatních služeb spojených s Grand Prix ČR dosáhly 24,2 milionu korun.

Grand Prix České republiky přilákala během tří dnů celkem 212 303 návštěvníků, asi o 10 procent méně než v roce 2011. I tak zůstala nejnavštěvovanějším podnikem šampionátu MotoGP.

„Propad návštěvnosti je celosvětový a na některých okruzích velmi markantní. Například jedna z tradičních destinací - italské Mugello - zaznamenala propad o třetinu,“ připomněla Ulmanová.

Šéfka představenstva Automotodromu v této souvislosti nepřímo přiznala, že bez státních dotací a peněz z veřejných rozpočtů by Velká cena motocyklů zkrachovala.

„Rok 2012 nás utvrdil v tom, že podíl financování z veřejných zdrojů je pro nás klíčovou složkou, bez které není možné konání závodu Grand Prix České republiky zabezpečit. V ekonomické situaci, ve které se nachází Evropa, již pro nás není možné pokrývat extrémní ztrátu Grand Prix z výnosů z pronájmu závodní dráhy během roku,“ přiznala.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax
Foto: Jiří Navrkal, www.motormix.cz

Štítky Grand Prix Brno 2012, motocykly, závody, ztráta, výdělek, motocykl, Česko, Masarykův okruh, Grand Prix, Mediafax, Brno, poplatek, peníze, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Grand Prix ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká cena motocyklů prodělala 40,6 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.