Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Veletrhy Brno loni zopakovaly zisk přes 40 milionů korun

Veletrhy Brno loni třetí rok po sobě byly v zisku, poprvé však pouze díky příjmům z provozní činnosti. V předchozích letech si společnost k ziskům pomáhala například prodejem majetku.

Podle předběžných výsledků by měl být zisk podobný jako loni přes 40 milionů korun. Podrobné hospodářské výsledky firma zveřejní až poté, co budou auditované. Ziskové by mělo být hospodaření i v dalších letech, letos se ještě očekává takzvaná černá nula, řekl dnes na tiskové konferenci generální ředitel Jiří Kuliš.

Společnost je podle něj po hospodářské krizi již zdravá. Loni se Veletrhům dařilo i díky oživení ekonomiky. Rekordně zaplněné bylo výstaviště během veletrhů zemědělské techniky Techagro, úspěšný byl strojírenský veletrh, dařilo se i dalším tradičním akcím.

"Důležitou složkou našich příjmů je také vývoz výstavních služeb do zahraničí. Dařilo se obzvláště v Německu, kde jsme poprvé dosáhli tržeb přes 100 milionů korun," poznamenal Kuliš.

Komentoval také stále odkládaný prodej 61 procent akcií, jichž se chce zbavit německý vlastník Messe Düsseldorf. Podle brněnského primátora Petra Vokřála (ANO) by se měla transakce uskutečnit do konce roku. Město zatím řeší, jak využije opci na odkup akcií - zda je koupí přímo, či pomocí strategického nebo finančního partnera. "Jsme jako děti v rozvádějícím se manželství, které neví, kde skončí. Je to pro nás nevýhodná situace, ale víme, že město má také svoje záměry," uvedl Kuliš.

Pro fungování společnosti je podle něj důležité, aby většinu vlastnilo město či kraj. "Tak to funguje v Düsseldorfu či jinde v Německu. Nefunguje to, když je vlastník stát jako v Nitře, či soukromý vlastník, jako je Incheba v Bratislavě," míní.

Město také plánuje, že by se prostory výstaviště více otevřely veřejnosti, konkrétní představu však zatím nemá. "Je potřeba si uvědomit, že jde o komerční areál, který pronajímáme a je potřeba za něj zaplatit... Současný obchodní model je potřeba zachovat i proto, že stále máme nesplacené úvěry, přestože už je společnost oddlužená. Budeme je splácet ještě osm let," dodal Kuliš.

Prodej akcionářského podílu avizovali Němci už v září 2012. Dlouho se řešily posudky na hodnotu společnosti. Nyní se má aktualizovat posudek, který zpracovala auditorská společnost PricewaterhouseCoopers. Na magistrátu vznikne také expertní skupina, která bude připravovat právní a ekonomické podklady orgánům města pro rozhodování. Na 11. března je také naplánovaná valná hromada, kde se vymění zástupci města v orgánech společnosti. Dosud v nich sedí politici z bývalého vedení města.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Německo, Techagro, Düsseldorf, Petr Vokřál, ANO 2011, PricewaterhouseCoopers, Bratislava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veletrhy Brno loni zopakovaly zisk přes 40 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.