Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

U Janáčkova divadla vyrůstá parkovací dům

V místech, kde před Janáčkovým divadlem v Rooseveltově ulici stávala fontána, je dnes hluboká jáma. Firma Tymet zde staví podzemní garáže pro 390 automobilů. Jako na každé podobné investici tak i tady výstavbě předchází záchranný archeologický výzkum.

Pracovníci obecně prospěšné společnosti Archaia Brno zde našli pozůstatky středověkého osídlení. V místě podle historiků stálo jedno ze tří předměstí.

Nejucelenějším nálezem je podle archeologa Václava Kolaříka vápenka z poloviny 13. století. „Je rozdělená na dva kanály. Obslužný a vlastní pec. Spojuje je tunel. Našli jsme také mince, opaskové přezky a malé nádoby,“ sdělil Kolařík.

Podle něj většina nálezů pochází právě z tohoto období. Mezi nadzemními stavbami jsou většinou sloupové kruhové výkopy. „Našli jsme například suterén dřevohliněného domu, který shořel někdy po roce 1300. Náš odborník to vyčetl z letokruhů zuhelnatělých dřevin z konstrukce,“ konstatoval Kolařík.

Archeologové zde také odkryli chodbu z období obléhání Brna Švédy. Za třicetileté války se zákopem plížili vojáci generála Torstensona. Kryli se před střelbou, kladli miny a snažili se dobýt město, které obléhali celých 112 dní.

Podle znalce brněnského podzemí Aleše Svobody není nález chodby výjimkou. „V devadesátých letech minulého století jsme na terasách u Špilberku našli švédskou minu. Šlo o kulatý prostor vysekaný do masivu, kam vojáci dávali trhavinu a odpalovali ji,“ zavzpomínal Svoboda.

S tak cennými nálezy archeologové nepočítali. Na sklonku 17. století totiž vyrůstalo kolem města opevnění. „Tomu předcházely rozsáhlé demolice větší části předměstské zástavby. Předpokládali jsme, že bylo kvůli výstavbě vše zničené,“ řekl ředitel neziskové společnosti Archaia Brno David Merta.

Artefakty s největší pravděpodobností skončí v depozitáři, ostatní nálezy archeologové zdokumentují a přenechají staveniště investorovi parkovacího domu.

Pozemky na jeho výstavbu město pronajalo na dvacet let za necelé tři miliony korun ročně. „Pro případ, že bude chtít investor garáže prodat, zajistilo si na stavbu za tři sta milionů korun předkupní právo,“ sdělil náměstek primátora Oliver Pospíšil.

Podle garanta projektu Karla Wimětala nebude dodržení termínu výstavby problém: „Začali jsme výkopovými pracemi a na podzim tohoto roku chceme garáže otevřít.“

V podzemním parkovacím domě má vzniknout 390 míst. Deset z nich dostane Národní divadlo Brno. Minimálně 360 míst pak bude k dispozici ostatním řidičům. „Chceme, aby parkoviště bylo večer k dispozici návštěvníkům divadel a přes den lidem pracujícím v okolí,“ upřesnil záměr Wimětal.

Štítky Janáčkovo divadlo, archeologický výzkum, výstavba parkovacího domu, Brno, stavba, Václav Kolařík, Aleš Svoboda, třicetiletá válka, Oliver Pospíšil, Národní divadlo Brno, Brněnské podzemí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Janáčkova divadla vyrůstá parkovací dům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.