Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Trhovci na Zelňáku končí, vystřídá je vánoční jarmark a poté začne rekonstrukce náměstí

Už tuto sobotu opustí Zelný trh tradiční trhovci. A to na celý rok. Od 29. listopadu bude patřit náměstí Vánocům na Zelňáku a zjara příštího roku začne dlouho očekávaná rekonstrukce.

Pátý ročník vánočních trhů má podtitul Očima dětí a na Zelném trhu začne v pátek 29. listopadu.

„Pro letošek jsme se rozhodli do dění ještě víc zapojit děti. Vypsali jsme výtvarnou soutěž pro školáky, kteří namalovali své představy o vánočních trzích. Vybrané práce pak budou sloužit jako dekorace akce. Uvítali jsme rovněž nabídku některých prodejců, že pro malé návštěvníky částečně uzpůsobí sortiment s občerstvením,“ přiblížil podobu Vánoc na Zelňáku starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka.

Vánoční tržiště zaplní celou plochu náměstí, v provozu bude přes 90 prodejních míst. Oproti předešlým ročníkům zvýší radnice na základě ohlasů návštěvníků počet stánků s občerstvením – prodávat se budou punče, svařené víno, medovina, k jídlu pak grilované speciality, zvěřina, placky, topinky a také sladkosti.

ČTĚTE VÍCE Turbomošt letos na vánočních trzích nebude, i když...

Po celou dobu vánočních trhů bude na pódiu probíhat doprovodný kulturní program. „Tradiční hudební a divadelní dramaturgii doplní vystoupení dětí ze základních a mateřských škol, ale i začínajících a méně známých hudebníků a skupin zapojených prostřednictvím našeho kulturního a vzdělávacího střediska do projektu Music Point,“ upřesnil Šťástka.

Vánoce na Zelňáku skončí 23. prosince a po Novém roce už historické náměstí převezmou stavbaři. Po kompletních rekonstrukcích Moravského náměstí, Joštovy a Husovy ulice a dalších staveb v centru města tak přijde na řadu i Zelný trh.

„V současné době probíhá výběrové řízení na zhotovitele díla, práce by měly začít podle počasí v únoru, či březnu příštího roku,“ sdělil Petr Musil z investičního odboru brněnského magistrátu. Přestavba náměstí přijde na 52 milionů korun, z toho 40 milionů bude činit dotace z evropských fondů.

Na provedenou rekonstrukci podzemí včetně kolektorů v minulých letech tak navážou závěrečné práce na povrchu – zpevnění ploch, nová dlažba vozovek a chodníků, přeložky inženýrských sítí.

Bude obnoven a doplněn městský mobiliář o lavičky a stojany na kola a provedeny sadové úpravy. Nové bude i veřejné osvětlení. Přibudou vodní prvky před Moravským zemským muzeem a podzemní kontejnery na tříděný odpad v ústí ulice Starobrněnské.

Rekonstrukce je plánována na 13 měsíců, starosta Šťástka ale doufá, že stavbaři skončí už v listopadu, aby zde mohla radnice uspořádat opět za rok oblíbené Vánoce na Zelňáku.

Trhovci se s ovocem, zeleninou a dalšími zemědělskými produkty na opravené náměstí vybavené novými stánky vrátí na jaře 2015.

Štítky Zelný trh, vánoční trhy, rekonstrukce, Brno, jarmark, Vánoce, Zelný trh (Brno), Libor Šťástka, Petr Musil, Moravské zemské muzeum, Brno-střed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trhovci na Zelňáku končí, vystřídá je vánoční jarmark a poté začne rekonstrukce náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.