Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Šťástka zamknul Zelný trh

Prodejce čerstvého ovoce a zeleniny vystřídají na Zelném trhu v centru Brna na tři sta dnů dělníci a stroje. Náměstí v pondělí po poledni symbolicky zamknul starosta Brna-středu Libor Šťástka a zahájil tak opravu za šedesát milionů korun. Po jejím ukončení přibude na náměstí zeleň a lavičky.

Už ráno Zelný trh oplotili dělníci. „Nyní na něm budou pracovat téměř tři sta dní. Centrální část kolem kašny Parnas by však mohli dokončit do září,“ řekl Šťástka. Důležité bude, jak rychle stihnou udělat ze zákona nutný archeologický průzkum, který předchází stavební práce.

Rekonstrukce stojí šedesát milionů korun, téměř padesát zaplatí Evropská unie. „Věříme, že náměstí poté získá vlídnější tvář. Vysázíme na něm proto sedmnáct nových stromů, přidáme tři fontány před Moravské zemské muzeum, doplníme lavičky, odpadkové koše i stojany na kola. Opravíme také kašnu Parnas,“ popsal mluvčí Brna-středu Roman Burián. Doplnil, že v ústí do Starobrněnské ulice instalují dělníci tři podzemní kontejnery na separovaný odpad.

Po dobu úprav se prodejci ze Zelného trhu přesunuli na Moravské náměstí. Malá část jich zůstala v uličce vedle tržnice. Některým Brňanům tato změna vadí. „Pracuji kousek od Zelného trhu a zvykla jsem si kupovat čerstvé ovoce v polední pauze. Teď musím za svou oblíbenou prodavačkou až na Moravské náměstí. Doufám proto, že se trhovci co nejdříve vrátí,“ postěžovala si třeba Jana Ducháčková.

Podívejte se na zamykání Zelného trhu:

Začala rekonstrukce Zelného trhu

Pondělí, 7. dubna 2014, 14:50

Na Zelném trhu začala rekonstrukce, foto: Brněnská Drbna, David Zouhar
Libor Šťástka (vlevo) v pondělí uzamknul Zelný trh, foto: Brněnská Drbna, David Zouhar

Autoři

Štítky zelný, trh, zelňák, oprava, rekonstrukce, střed, Brno, zprávy, moravské, náměstí, 2014, Zelný trh (Brno), Libor Šťástka, dělník, Brno-střed, Evropská unie, Parnas, Moravské zemské muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šťástka zamknul Zelný trh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.